Slovenija
63 ogledov

Pozor! Prevaranti kličejo v imenu Microsofta

Telefonska prevara Profimedias
Pozor! Tudi v Sloveniji se že nekaj časa pojavljajo poskusi prevar, kjer se neznanci predstavljajo kot predstavniki Windowsovega centra za pomoč uporabnikom.

"Včeraj so na našo domačo telefonsko številko poklicali iz Windows service centra, pa starša niti nimata interneta," je povedala naša sodelavka, ki je klic prekinila takoj za tem, ko se je sogovornik predstavil, saj je menila, da gre za prevaro. Njena mama pa ji je kasneje povedala, da je podoben klic sprejela že prejšnji teden. 

V večini podobnih prevar sogovorniki telefonske številke pridobijo iz telefonskega imenika in klicatelju sporočijo, da je njegov računalnik okužen z virusom ter da ga lahko za določen znesek odpravijo.

"Stranka kliče podporo, ko ima konkreten problem in ne obratno"

V zadnjem času se je število podobnih poskusov prevar povečalo. "V zadnjem času smo prejeli kar nekaj klicev ljudi, ki trdijo, da so prejeli klic Microsoftove podpore. Gre seveda za prevaro, saj Microsoftova podpora deluje na način, da uporabnik/stranka sama pokliče podporo, ko ima konkreten problem in ne obratno," nam je pojasnila Katra Šemrov, predstavnica Microsofta.

Microsoft | Avtor: EPA EPA
Že informacija, da se klicatelj predstavi kot Microsoftova tehnična podpora in zahteva oddaljen dostop do posameznikovega računalnika, pa je po besedah predstavnice Microsofta znak, da gre za prevaro, saj predstavnik Microsofta nikoli ne bo prosil za dostop do sistema. Še dodaten znak, da gre za očitno prevaro, pa je tudi zahteva po številki kreditne kartice, saj predstavniki Microsofta tega ne počnejo.

Ob tem Šemrova dodaja, da nikoli ne dovolite oddaljenega dostopa do vašega računalnika katerikoli nepooblaščeni osebi.

barbara.erzen@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Avatar Leon
    Leon 14:53 19.marec 2016.

    Vsak glas ima svoj obraz ! ....................................

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 10:13 19.marec 2016.

    Če kdorkoli nasede tako osnovni in bedasti goljufiji, potem je jasno da država ne opravlja svojega dela tako kot bi morala pri šolstvu in izobraževanju.