Slovenija
19761 ogledov

Pozor, pri mačkah se širi zelo nevarna bolezen

mačka Profimedia
Zavetišče opozarja lastnike mačk.

V zadnjem času v Zavetišču Ljubljana beležijo povečan sprejem mačk, ki so okužene z virusom mačje kuge, so zapisali na svoji spletni strani.

Opozarjajo, da je mačja kuga resna nalezljiva bolezen, ki lahko vpliva na vse mačke. Pomembno je, da smo pozorni na simptome te bolezni in da ukrepamo ustrezno.

Simptomi mačje kuge lahko vključujejo: bruhanje, drisko, slab apetit, izgubo telesne teže ter splošno oslabelost in apatičnost. 

V zavetišču izpostavljajo, da je nujno - če opazite katerega koli od teh simptomov pri svoji mački - da poiščete veterinarsko pomoč. Hitra diagnoza in zdravljenje sta ključnega pomena za preprečevanje širjenja bolezni.

Poleg tega ljudi pozivajo k previdnosti pri stiku z prostoživečimi mačkami in njihovim okoljem, še posebej, če imate doma svoje mačke. V primeru suma, da je prostoživeča mačka zbolela, nemudoma obvestite pristojno zavetišče.

Prav tako priporočajo, da svoje mačke redno cepite proti kužnim boleznim, saj je cepljenje učinkovit način zaščite.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 15
  • tamara8 07:38 02.oktober 2023.

    Cepljenje preprečuje širitev bolezni in obolevanje v hujši formi! Tako kot pri ljudeh, samo Slovenceljni so preveč omejeni, da bi to razumeli!

  • Toma 07:07 02.oktober 2023.

    Kakšno zdravljenje preprečuje širitev? Samo zapiranje, kajti zdravila ni! Tudi moj muc je podlegel tej okužbi 😢