Slovenija
10221 ogledov

Pozor, prihajajo padavine in velika nevarnost

poledica Ljubljana V. L.
V večernih in nočnih urah nas bodo ponovno dosegle padavine.

Danes bo pretežno oblačno. Na zahodu bo proti večeru začelo deževati, dež bo v prvem delu noči zajel vso Slovenijo, le v Gornjesavski dolini bo lahko snežilo, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje (Arso).

Nevarnost poledice

V tem tednu so v notranjosti Slovenije tudi čez dan marsikje vztrajale negativne temperature. Tako so se tla ohladila in pomrznila. ''V noči na četrtek je v višinah že začel od jugozahoda k nam pritekati toplejši zrak. Temperature med nadmorsko višino 500 in 900 metrov, pa tudi med 1400 in 2500 metri so se dvignile nad ničlo,'' so zapisali na Arsu.

Po nekaterih nižinah bo na začetku padavin danes začela nastajati poledica. Najvišje dnevne temperature bodo od -1 do 4, na Goriškem in ob morju do 10 stopinj Celzija. V petek bo oblačno, občasno bo deževalo. Najnižje jutranje temperature bodo od -1 do 3, na Primorskem od 6 do 9, najvišje dnevne od 2 do 6, na Primorskem do 12 stopinj Celzija.

Iznad Sredozemlja se k nam namreč bliža vremenska motnja, ki bo v večernem in nočnem času našim krajem prinesla dež. ''Tam, kjer bo po neprevetrenih dolinah in nižinah še vztrajal hladen zrak, bo dež ob stiku s tlemi zmrzoval in nastajala bo poledica, lahko tudi žled,'' opozarjajo na Arsu.

Največja verjetnost za ta pojav bo na severovzhodu Slovenije, predvsem na Koroškem, severnem delu Štajerske in v Prekmurju. Se pa lahko nekaj poledice ob začetku padavin pojavi tudi ponekod drugod v osrednji Sloveniji.

V četrtek zvečer in ponoči bo predvsem v severovzhodni Sloveniji po nižinah in dolinah z negativno temperaturo nevarnost poledice. Poledica bo krajevno možna tudi drugod, razen v jugozahodni Sloveniji.

Obeti

V noči na soboto se bo meja sneženja ponekod spustila do nižin, na Primorskem bo zapihala burja. V soboto sredi dneva bodo padavine povsod ponehale, popoldne se bo pričelo jasniti. Na Primorskem bo pihala zmerna burja.

V nedeljo bo pretežno jasno s hladnim jutrom. Po nekaterih nižinah bo zjutraj in dopoldne megla ali nizka oblačnost. Na Primorskem bo še pihala šibka burja.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Ender3 17:52 15.december 2022.

    Bomo pa nadrsali, eni se s tem ukvarjajo že od aprila.

  • Avatar pantani
    pantani 14:39 15.december 2022.

    Bo treba z derezam v službo,pa še cepin sabo,če ti bo šef preveč težil!!!