Slovenija
19591 ogledov

Pozor, zvečer močni nalivi in velika nevarnost zemeljskih plazov

Vreme Profimedia
Proti večeru bodo možne posamezne močnejše nevihte.

Danes dopoldne bo povečini sončno. Popoldne in zvečer se bodo od severa pojavljale krajevne plohe in nevihte, ki se bodo nadaljevale v noč. Možne bodo tudi posamezne močnejše nevihte, napovedujejo meteorologi Agencije RS za okolje.

Zapihal bo severovzhodnik, ponoči na Primorskem šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 24 do 30 stopinj Celzija. Prve nevihte bodo popoldne najverjetneje nastale severneje nad Alpami in nad Dinarskim gorstvom. Ob zahodnih višinskih vetrovih se bodo gibale proti vzhodu, nekatere močnejše se bodo širile tudi proti jugu. Glavnina neviht bo nekoliko vzhodneje in tudi južneje, kot je bila ob zadnjih dveh nevihtnih dogodkih ob koncu maja. Nevihtno dogajanje se bo v prvi polovici noči na petek umirjalo.

V petek bo delno jasno, sprva ponekod v notranjosti pretežno oblačno in ponekod po nižinah megleno. Na Primorskem bo dopoldne pihala šibka burja. Popoldne bo lahko nastala kakšna ploha ali nevihta, nekaj jih bo možnih tudi ponoči predvsem v severnih krajih. Najnižje jutranje temperature bodo od 11 do 18, najvišje dnevne od 25 do 31 stopinj Celzija.

V večjem delu Slovenije bo zaradi padavin povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov, ki se bo povečevala sorazmerno s količino padavin, so sporočili z Geološkega zavoda Slovenije. Prebivalce pozivajo, naj bodo pozorni na spremembe na tleh, objektih in pobočjih, še posebej pa na pojavljanje svežih razpok, posedanje in zdrse zemlje.

Povišani pretoki rek se bodo zopet začeli zniževati v soboto, piše na spletni strani Agencije RS za okolje.

Obeti

V soboto in nedeljo bo sončno in vroče s kakšno popoldansko nevihto. V nedeljo bodo padavine možne tudi zvečer in v noči na ponedeljek.

Nad osrednjim delom Evrope je območje enakomernega zračnega tlaka. Neizrazita vremenska fronta valovi čez srednjo Evropo in Alpe in občasno vpliva na vreme pri nas. Tudi v sosednjih pokrajinah bo danes po jasnem dopoldnevu spremenljivo oblačno. Nevihte bodo do večera zajele večino sosednjih pokrajin, le ob severnem Jadranu bo sončno vreme. V petek bo sončno, zjutraj ponekod po kotlinah lahko megleno. Popoldne in zvečer bodo v Alpah možne posamezne nevihte.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1