Slovenija
17260 ogledov

Na upravnih enotah kaotično: Čakalne vrste dolge 14 dni!

Upravna enota Linhartova Anže Petkovšek Upravna enota Ljubljana
Na upravnih enotah se v teh dneh kopljejo v delu, saj beležijo porast potreb za oddajo zahtevkov za pridobitev digitalnega potrdila.

"Imamo zelo povečan pritisk na klice (cca 2000 na dan), kot tudi na e-sporočila za naročanje (cca 850 do 1000)," pritisk opišejo na Upravni enoti Ljubljana. Zaradi povečanega števila elektronskih sporočil, nanje odgovarjajo z nekajdnevnim zamikom. Na upravnih enotah uporabnikom svetujejo, da spremljajo obvestila o upravnih storitvah na portalu gov.si. 

Na upravnih enotah v Mariboru in Kranju so čakalne dobe za oddajo vloge za izdajo novega osebnega dokumenta približno en teden. Na oddajo vloge za pridobitev kvalificiranega digitalnega potrdila se v Mariboru čaka okoli pet dni, vendar se bo to spremenilo. Delo namreč poskušajo organizirati tako, da bo vloge mogoče sprejemati na več okencih. Čakalne dobe so trenutno najdaljše v postopkih oddaje vloge za osebne dokumente in digitalna potrdila, v vseh ostalih postopkih pa so čakalne dobe bistveno krajše, pravijo v Mariboru. 

Na Upravni enoti Kranj je bilo v letu 2020 podanih 2.268 zahtevkov za pridobitev digitalnega potrdila. Od 1. januarja do vključno 1. junija 2021 pa že 2.307 zahtevkov in 286 preklicev. Čakalna doba za vložitev zahtevka za pridobitev digitalnega potrdila je en do dva dneva.

V Ljubljani se na opravek čaka od štiri do pet dni tako za izdajo osebnega dokumenta kot za izdajo digitalnega potrdila. Pri tem v Ljubljani dodajo, da imajo zaostanke tudi na drugih področjih, predvsem na področju gradbenih zadev, državljanstev in tujcev. 

Upravna enota Linhartova | Avtor: Anže Petkovšek Upravna enota Ljubljana Anže Petkovšek

Uvedli dodaten dan in dodatna mesta

V Novi Gorici je čakalna doba za vložitev vloge za izdajo osebnega dokumenta približno 14 dni. Da bi skrajšali čakalno dobo za sprejem vloge za osebno identifikacijo bodočih imetnikov digitalnih potrdil SIGEN-CA in mobilno identiteto smsPASS, ki je bila v začetku meseca približno 10 dni, so s 3. 6. stranke, ki želijo urediti smsPASS začeli sprejemati tudi ob četrtkih. 

V Kopru so v mesecu maju začeli beležiti povečano število strank, ki so pri njih podale zahtevek za pridobitev kvalificiranega digitalnega potrdila. "Trend rasti se nadaljuje tudi v mesecu juniju, zato smo odprli dodatna sprejemna mesta," pojasnjujejo. "Za oddajo vloge za pridobitev osebne izkaznice ali potnega lista je trenutno čakalna doba dva tedna. Pri tem je treba pojasniti, da je bila čakalna doba konec maja za oddajo vloge na področju osebnih dokumentov tri do štiri tedne, vendar je Upravna enota Koper sprejela dodatne ukrepe za skrajšanje čakalnih dob, zato se izvaja prenaročanje strank od 14. 6. 2021 dalje." Njihov cilj je čakalne dobe na tem področju skrajšati na največ tri do štiri dni. "Za oddajo vloge za izdajo novih biometričnih izkaznic  je trenutno potrebno čakati dva do tri tedne, zaradi poteka večjega števila izkaznic dovoljenj za stalno prebivanje tujca v RS v letu 2021."

V Kopru so daljše čakalne dobe tudi v postopkih izdaje gradbenih dovoljenj, dovoljenj za objekt daljšega obstoja, legalizacij objektov, prometa s kmetijskimi zemljišči. Na področju upravno notranjih zadev so daljše čakalne dobe tudi na postopkih na področju migracij, kjer čakajo za vložitev vloge tri tedne. Vložitev prošnje za sprejem v državljanstvo Republike Slovenije pa en teden. Stranke naročajo tudi na področju vozniških dovoljenj in prijav za vozniške izpite ter registracijo vozil, kjer se čaka teden do dva. 

Upravna enota Kranj in Mestna občina Kranj sta v isti stavbi | Avtor: M. Ha. Upravna enota Kranj in Mestna občina Kranj sta v isti stavbi. M. Ha.

Zadeve, ki jih lahko urejate kjerkoli

"Pri delu zaznavamo, da nekatere stranke niso seznanjene z informacijo, da za določene storitve ni določena krajevna pristojnost upravnih enot, zato jih o tem seznanimo," pojasnjujejo v Novem mestu. To pomeni, da se vloge lahko vloži na katerikoli upravni enoti v Sloveniji. Tako se lahko izognete daljšemu čakanju na termin za oddajo vloge. Med te zadeve sodijo vloge za osebne izkaznice, potne liste, vozniška dovoljenja, vloge za pridobitev kvalificiranega digitalnega potrdila, smsPASS, upravne overitve, GERKe, "eVEM postopke", izdajo raznih potrdil in izpiskov iz matičnega registra.

Le na upravni enoti pod katero spadate, pa boste lahko uredili zadeve, povezane z gradbenim dovoljenjem, postopki s področja kmetijstva, prijavo prebivališča s pričetkom uporabe novele Zakona o prijavi prebivališča, dovoljenja za prebivanje tujcev, oddali vlogo za pridobitev orožja, vloga za vpis spremljevalca v evidenčni karton, vloga za izdajo oziroma podaljšanje učitelja vožnje, teorije, vodje avtošole. 

V Kranju opažajo, da se stranke same obračajo na manj obremenjene (manjše) upravne enote, predvsem takrat, ko bi rade osebne dokumente čim prej pridobile. "V nujnih zadevah pa se stranki tudi omogoči takojšen prihod na upravno enoto in z doplačilom tudi prioritetno izdelavo osebnega dokumenta," pravijo. 

cepljenje Slovenija Sledili navodilom, a na cepilnem centru o vsem skupaj niso vedeli nič

Sistem naročanja se je izkazal kot pozitiven

Na nekaterih upravnih enotah bodo tudi v prihodnje ohranili nov sistem naročanja oseb. "Nov sistem naročanja oseb za urejanje zadev omogoča lažjo organizacijo dela, obenem pa lahko zagotavljamo varne delovne razmere, saj preprečuje daljše čakanje strank v vrstah pred okenci. Sistem naročanja bomo ohranili tudi po izteku omejitev, ki jih prinaša epidemija," napovedujejo v Novem mestu. 

V Kranju bi radi z dodatno pomočjo študentov obdržali tak sistem naročanja tudi v prihodnje. "Sistem naročanja se je izkazal kot zelo pozitiven predvsem za stranke, saj naročeno storitev opravijo v želenem terminu in v zelo točno določenem času, zato ga bomo obdržali," pravijo na Upravni enoti Ljubljana.

"Naročanje strank ima kot vsaka stvar svoje pozitivne in negativne plati. Pozitivna je vsekakor po naši oceni ta, da stranka točno ve, kdaj bo neko storitev dobila in si tako lahko organizira svoje obveznosti. Negativna pa je, da nam sistem naročanja angažira kadre, ki bi drugače reševali zahtevke strank in posledično podaljšuje čakalne vrste," pravijo na Upravni enoti Nova Gorica. "V sled temu bomo po izteku omejitev, ki jih prinaša epidemija, sistem naročanja ohranili na področjih, kjer je število strank obvladljivo in nam naročanje ne vzame preveč kadrovskih resursov (področje okolja in prostora, kmetijstva, vozniških dovoljenj, obče uprave …). Na področju prijave prebivališča, izdaje osebnih izkaznic, potnih listov, digitalnih potrdil, overitve listin pa prešli na sistem brez naročanja."

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 20
 • Ronald_Redding 11:32 14.junij 2021.

  Zaslužujem od 130 do 180 dolarjev na uro, tej službi sem se pridružil pred tremi meseci in v prvem mesecu sem prejel 27853 dolarjev od te službe in veste, sledite tej spletni strani ......... >>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑭𝒂𝒔𝒕𝑪𝒂𝒔𝒉7.𝐜𝐨𝐦

 • Avatar Mark035
  Mark035 13:56 11.junij 2021.

  Plešasti klovn JJ in njegova vlada sta nas dobro nategnila..

 • labinje 12:18 11.junij 2021.

  Serpentinšek in Nataša sta vse zjebala.