Slovenija
1854 ogledov

Sledili navodilom, a na cepilnem centru o vsem skupaj niso vedeli nič

Janez Poklukar Vlada RS
Čeprav so obljubljali, da bo dostop do smsPASS lažji, v praksi še naprej prihaja do težav.

Minister za zdravje Janez Poklukar je v Odmevih na TV Slovenija naslovil nekatere težave, ki se pojavljajo pri pridobivanju digitalnih spletnih potrdil in nenaročenega sistema cepljenja.

Za pridobitev digitalnih spletnih potrdil je nujna identifikacija z osebno izkaznico ali mobilna identiteta smsPASS. Upravne enote že beležijo rekordne obiske, porast obiskovalcev je namreč najmanj dvakratni, zato je težje priti do številke za naročanje.

Za lažji dostop so potrdila naj bi organizirali dodatna prijavna mesta. Potrdilo smsPASS naj bi tako bilo mogoče dobiti tudi na cepilnih centrih, finančnih uradih, CSD in ministrstvu za pravosodje. Zaintersirani naj bi tako lažje prišli do termina. A v praksi ne teče vse tako gladko. 

"Staršem sem čez vikend izvedel prijavo za pridobitev smsPASS, da bosta lahko dostopala do zdravstvenih podatkov in potrdila o cepljenju. Ker nimata e-certifikata, sem ju po navodilih na koncu prijave, z izpolnjenim obrazcem za avtentikacijo poslal na cepilni center. Zdaj me kličeta, da na cepilnem centru Ljubljana o kakršnem koli potrjevanju sistema smsPASS ne vedo nič," je na Twitterju zapisal Sašo Dolenc. Njun primer naj ne bi bil osamljen. 

Predvidenih je še več točk za pridobitev potrdil, možna tudi v pisni obliki

Poklukar je povedal, da smo še vedno v fazi postopnega uvajanja sistema in digitalizacije javne uprave, a da ta deluje. ''Zavedati se moramo, da na ta proces vstopajo javni uslužbenci, ki to opravljajo poleg svojega rednega dela,'' je izpostavil.

Trenutno obratuje 60 točk za pridobitev potrdil, še več jih je v pripravi. Dogovori potekajo tudi z območnimi enotami ZZZS, minister za javno upravo Boštjan Koritnik pa se dogovarja tudi s Pošto Slovenije. Na ta način bo razbremenjen primarni nivo, ki izvaja cepljenje.

Potrdilo pa je predvsem za ranljivejše skupine možno tudi v pisni obliki. ''Uporabo digitalnega covid potrdila je potrebno implementirati za potrebe Evropske unije - gre za univerzalno potrdilo, ki je možno tudi v pisni obliki. Vsa ta potrdila se lahko dobi na cepilnem mestu in na vstopnih točkah v javne zavode,'' je še pojasnil minister.

Digitalna potrdila bodo potrebna tudi za prehajanje meja. Ker Slovenijo druge države še vedno uvrščajo na rdeči seznam, je to še dodatni razlog za pozive k cepljenju.

Nenapovedani sistemi cepljenja, tudi v Cerknici

Slovenija si še vedno želi čim prej doseči 60-odstotno precepljenost prebivalstva. Minister Poklukar je pozval k transparentnosti in upoštevanju vrst po strategiji cepljenja, a je pojasnil tudi, da so že imeli sestanke z lokalnimi skupnostmi, kjer bo možno pristopiti k sistemom nenapovedanih cepljenj. Kako daleč so dogovori, ni povedal.

Za tem ko so to izvedli že v Celju in Krškem, se bo eno izmed takšnih odvilo v Cerknici. Kot so sporočili iz občine Cerknica, bo v soboto, 12. junija 2021, od 10.00 do 16.00 v Zdravstvenem domu Cerknica potekalo množično cepljenje občanov občin Bloke, Cerknica in Loška dolina, ki so starejši od 18 let. Zainteresirani morajo imeti s seboj zdravstveno izkaznico.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Ender3 12:26 08.junij 2021.

    Nobene stvari se ne odvijajo tako, kot je potrebno. To samo dokazuje, kakšno diletantsko stroko in vlado trenutno imamo !!

  • Isabel_Moore 11:56 08.junij 2021.

    S prenosnim računalnikom zaslužim veliko denarja (168 do 250 USD / uro). Prvi mesec sem prejel ček za 24568 ameriških dolarjev. To spletno delo je preprosto in razumljivo, Pojdite na spodnje spletno mesto in začnite ......... >>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑭𝒂𝒔𝒕𝑪𝒂𝒔𝒉7.𝐜𝐨𝐦

  • Avatar Jurič Zvonko
    juric 08:39 08.junij 2021.

    A je jelko že na Krku in pumpa bazen?