Slovenija
3891 ogledov

Pozor, takšne kršitve je odkrila inšpekcija

stojnica sadje zelenjava ob cesti Profimedia
Inšpektorji so opravili več nadzorov prodaje kmetijskih izdelkov na tržnicah in stojnicah. Ugotovili so več kršitev.

Inšpektorat RS za kmetijstvo je minuli petek in soboto opravil skupno 36 nadzorov glede izpolnjevanja pogojev pri prodaji kmetijskih pridelkov na tržnicah. Inšpekcija za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin pa je od spomladi do 10. julija izvedla 87 pregledov stojnic s svežim sadjem in zelenjavo. 

Kot so danes sporočili z inšpektorata za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo, so pri nadzoru preverjali zlasti označevanje ter poreklo prodaje sadja in zelenjave iz lastne proizvodnje in opravljanje dopolnilne dejavnosti. Pri tem so ugotovili sedem nepravilnosti, ki so bile povezane predvsem z neoznačenostjo oz. pomanjkljivo označenostjo prodajne stojnice, z zavajajočimi imeni (npr. d. o. o. - napis kmetija) ter s tem, da je pridelke prodajala oseba, ki ni član kmetijskega gospodarstva.

Deset primerov medtem še ni zaključenih, saj poteka postopek ugotavljanja in preverjanja dejanskega stanja na kmetijskih gospodarstvih in v uradnih registrih glede na ugotovitve pri sami prodaji na tržnici, so pojasnili na inšpektoratu.

Kmetijska inšpekcija inšpektorata izvaja nadzor kmetijskih gospodarstev z vidika izpolnjevanja pogojev, ki so navedeni v zakonu o kmetijstvu in uredbi o dopolnilnih dejavnostih na kmetiji. Kot so pojasnili, kmetijsko gospodarstvo z lastno proizvodnjo lahko prodaja samo pridelke, ki jih pridelajo na kmetiji. Lastne izdelke ter pridelke in izdelke iz drugih kmetijskih gospodarstev pa kmetijska gospodarstva lahko prodajajo v okviru dopolnilnih dejavnosti.

stojnica sadje zelenjava prodaja | Avtor: Profimedia Profimedia

Med nadzorom odkrili sadje in zelenjavo neustrezne kakovosti

Koordinirane nadzore nad stojnicami s svežim sadjem in zelenjavo pa tudi letos izvaja uprava za varno hrano. Inšpektorji preverjajo sledljivost, ustrezno označenost in kakovost svežega sadja in zelenjave, pa tudi identifikacijo subjektov - registracijo zavezanca, ustreznost higiene in rokovanje z živili.

Nadzore so, kot so sporočili z uprave, izvajali na stojnicah, ki so se nahajale ob cestah, v trgovskih centrih ali ob njih ter na tržnicah. Neskladja so zaznali pri 27 pregledih. Pri tem so v šestih primerih pomanjkljivo sledljivost sadja in zelenjave, v dveh primerih neustrezno kakovost, v 21 primerih pomanjkljive označbe kakovostnega razreda, sorte ali porekla, v 11 primerih pomanjkljivo higieno ter v štirih primerih odsotnost izjav o obveščanju o zdravstvenem stanju zaposlenih.

Inšpektorji so na podlagi ugotovljenega izrekli 17 opozoril po zakonu o inšpekcijskem nadzoru ter eno odločbo o odpravi nepravilnosti, medtem ko so v skladu z zakonom o prekrških izrekli šest opozoril, izdali štiri plačilne naloge in dve odločbi o prekršku.

Preglede bodo nadaljevali

Ob tem so na upravi za varno hrano napovedali, da bodo preglede nadaljevali tudi v prihodnjih mesecih. Te sicer vsako leto skozi sezono ponudbe pridelkov koordinirano opravljajo finančna uprava, inšpekcija za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, urad za meroslovje, tržni inšpektorat, inšpekcija za infrastrukturo ter inšpektorat za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Naklonsky 08:58 11.julij 2024.

    Veletrgovine s sadjem, zelenjavo, mesnimi izdelki pa takrat, ko je že vse prodano. In kdo kontrolira proizvajalce okrasnih rastin, ki gojijo tudi zelenjavo? Fitogarmacevtska zaščitna sredstva so popolnoma drugačna, bolj škodljiva in neprimerna za zaščito kmetijskih izdelkov. Ali sploh kdo ...prikaži več kontrolira zemljo, kjer raste zelenjava, nekaj mesecev prej so pa gojili okrasne rastline?

  • rd2dmk2 15:05 10.julij 2024.

    kakovosti izdelkov !? hm mam rajš pikast jabuk ki skoraj ni tretiran s fitfarmacevtskimi sredstvi, kot pa bleščeč jauk povoskan in pošprican s vsem možnim giftom. in naj tist inšpektor se mal zaveda, da krmežljav korene še ni nujno da ...prikaži veča je slabo za potrošnika, če je lpo vzgojen na njivici brez strupov.

  • pravičnik77 14:06 10.julij 2024.

    glede na vsakoletne kršitve in problematiko s kakovostjo hrane, naj inšpektorji prenehajo opozarjati in začnejo kaznovati kršitelje... opozorilo očitno ne pomaga, so pa to po navadi eni in isti ljudje in gospodarski subjekti.