Slovenija
9235 ogledov

Pozor, temu sprehodu ob slovenski obali se raje izognite!

Podor v Strunjanskem krajinskem parku Občina Izola
V času pred prazniki je prišlo do več podorov, zato opozarjajo obiskovalce.

Krajinski park Strunjan obiskovalce poziva, naj se v teh dneh še posebej izogibajo sprehodom po obali med strunjansko plažo in San Simonom, zlasti pa naj se ne zadržujejo na območju Rtiča Strunjan in Rta Ronek.

"Povedano velja tudi v poletnih mesecih, saj nekateri kopalci svoje brisače postavljajo prav ob vznožju najbolj nevarnih predelov, torej pod strme in neporaščene stene klifa," opozarjajo pri Občini Izola. "Kamen velikosti oreha ima lahko tragične posledice, zlasti če pade z višine."

Pred prazniki več podorov

"Pred prazniki je prišlo do serije podorov, ki so posledica naravnih procesov, ki so tipični za ta čas in to območje," je na vprašanje, zakaj so poziv izdali ravno v teh dneh, povedal direktor krajinskega parka Robert Smrekar. "Zadnji podori so posledica različnih dejavnikov, predvsem pa obilnejših padavin v decembru in spremembe temperature. Lani smo imeli podobno situacijo."

Strunjan | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Ker gre za krajinski park, podorov ne morejo ne preprečevati in ne sanirati. "Gre dejansko za divjino," opozarja Robert Smrekar in poziva obiskovalce, naj se pri obisku krajinskega parka držijo označenih poti. "Imamo dve poti z vrha klifa na obalo na območjih, ki so relativno varna." 

S tablami opozarjajo obiskovalce

Dostopa do obale sicer ne morejo prepovedati, a s tablami obiskovalec opozarjajo, da se sprehajajo na lastno odgovornost. 

Za varnejše gibanje na območju so oblikovali tudi zemljevid, iz katerega je razvidno, kateri deli pod klifi so bolj in kateri manj nevarni

Razlago najdete s klikom na spodnjo fotografijo: 

Klifi v Krajinskem parku Strunjan | Avtor: Krajinski park Strunjan Krajinski park Strunjan

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • puys 15:18 09.januar 2020.

    Naj se naredi pontonska pot In plato za kopalce par metrov od obale?

  • flutelan 14:36 09.januar 2020.

    www.Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks