Slovenija
7119 ogledov

Pozor, to nedeljo ne hodite v trgovino!

Nakupovanje
Ste preverili delovni čas?

Trgovine bodo to nedeljo zaradi praznika (binkošti) zaprte. Delodajalci in sindikati trgovcev so se namreč konec lanskega leta dogovorili o delovnem času v trgovinah, oz. nedeljskem delu. 

Dogovor med sindikati in delodajalci predvideva, da bodo trgovine zaprte 1. januarja, 8. februarja, na velikonočno nedeljo in ponedeljek, 1. maja, na binkoštno nedeljo, 25. junija, 15. avgusta, 1. novembra in 25. decembra.

Poleg tega, da bo večina trgovin na omenjene praznike zaprtih, bodo skladno z dogovorom na ostale praznike delavci dobili 250 odstotkov višjo urno postavko.

Delajo lahko največ 15 nedelj v letu

Delavci lahko po novem delajo največ 15 nedelj v letu, a ne več kot dve na mesec. Urna postavka bo višja za 100 odstotkov oziroma ne sme biti nižja od 5,4 evra bruto na uro.

Trgovina Vse več jih je Slovenija Veliki trgovci ob nedeljah zapirajo trgovine, kaj bo odprto in kaj ne?

Delavci, ki imajo otroke, mlajše od treh let, nosečnice in doječe matere ter eden od staršev hudo bolnemu otroku ali otroku s telesno ali duševno prizadetostjo ne bodo smeli delati ob nedeljah.

Dogovor so sindikati in delodajalci dosegli potem, ko je nepovezani poslanec Andrej Čuš v začetku oktobra v državni zbor vložil predlog novele zakona o trgovini, s katero je predlagal zaprtje trgovin ob nedeljah, a so ga poslanci zavrnili. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.