Slovenija
53598 ogledov

Pozor: V pitni vodi našli parazite, obvezno je prekuhavanje!

Pitna voda Profimedia
Več kot 22 tisoč prebivalcev bo moralo vodo pred uporabo nujno prekuhati.

Kovod Postojna je danes obvestil uporabnike pitne vode v vseh naseljih občine Postojna in Pivka, da je potrebno vodo pred uporabo v prehrambne namene obvezno prekuhati. Razlog? V vodi so odkrili prisotnost parazitov, pitna voda je mikrobiološko neskladna, so pojasnili. 

Podali so tudi navodila, kako se lotiti prekuhavanja: "Ko voda zavre, naj burno vre še 3 minute. Tako pripravljeno vodo hranite v hladilniku v isti posodi, kot ste jo prekuhavali, uporabljate jo lahko 24 ur, izjemoma do 48 ur."

Ukrep velja do preklica, so še pojasnili.

Z vodo se lahko prenašajo številni paraziti, med drugimi Giardia lamblia, Cryptosporidium spp. Entamoeba histolytica ... "Večina tvori ciste oz. oociste, ki so zelo odporne na običajne oblike dezinfekcije, nekatere je težko odstraniti tudi s filtracijo. Ciste oz. oociste parazitov lahko v pitni vodi preživijo zelo dolgo (oociste kriptosporidija npr. preživijo v sladki vodi tudi več mesecev). Kriptosporidij je od parazitov, ki se prenašajo z vodo najbolj perzistenten v okolju, najbolj odporen na kemijsko dezinfekcijo in najmanjši, torej ga je najteže odstraniti s filtracijo," je zapisano na strani Kraških vodovodov, kjer so se s podobnimi težavami že soočali.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Friderik1950 17:12 24.november 2023.

    Res snešno, Pred letom in pol se v Dubaju predstavimo kako v obilici pitne vode obvladujemo vodovje v vseh pogledih, potem pa nam odnese tri doline in kotline, zaradi neumnega početja prekuhavamo pitno vodo, iz kanalov pa vse bolj smrdi, ...prikaži večdi, tudi iz c0. Ne ni smešno.