Slovenija
1009 ogledov

Pozor, zaradi stavke lahko pričakujete kolone

Policijsko vozilo policisti, policija, sirena, policijski motor Anže Petkovšek
Policisti bodo na mejnih prehodih temeljiteje pregledovali vozila.

Policisti in policistke bodo danes med 8. in 12. uro izvedli štiriurno opozorilno stavko, s katero bodo opozorili na neizpolnjevanje zavez vlade iz stavkovnega sporazuma z njimi iz leta 2018. V času stavke bodo na mejnih prehodih Obrežje in Gruškovje temeljiteje pregledovali tovorna in osebna vozila.

Stavko vodijo v Sindikatu policistov Slovenije (SPS), pri čemer pa se jim ni pridružil drugi od dveh reprezentativnih sindikatov v policiji, to je Policijski sindikat Slovenije. V slednjem pravijo, da so stavkovne zahteve iz sporazuma z vlado trenutno "v reševanju in ustrezno pravno zavarovane", stavka pa zato v tem trenutku nesmiselna. Opozarjajo tudi, da vlada po padcu nima več pooblastil za sklepanje novih, zavezujočih dogovorov.

Stavkali bodo vsi policisti in policistke

Ne glede na to v SPS napovedujejo, da bodo danes stavkali vsi policisti in policistke in zahtevali izpolnitev vseh zavez iz stavkovnega sporazuma, ki ga je vlada s policijskima sindikatoma podpisala decembra 2018. Predvsem zahtevajo takojšnjo realizacijo dogovora o izvedbi strokovne in neodvisne analize zahtevnosti delovnih mest pooblaščenih uradnih oseb, ureditev vprašanja glede bruto bruto izplačila, vzpostavitev kariernega sistema v policiji in sprejetje sistemskih ukrepov za izboljšanje položaja policistov.

Na ministrstvu za notranje zadeve ob tem pravijo, da je večina stavkovnih zahtev iz sporazuma realiziranih, o nekaterih pa da še tečejo pogajanja. Ob napovedi stavke, 21. januarja, so tudi zatrdili, da bodo nove zahteve sindikata preučili in izvedli aktivnosti, ki jih vladi nalaga zakon o stavki. V SPS pa medtem pravijo, da od napovedi stavke do danes s strani odgovornih v državi niso prejeli še nobenega odziva.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
 • Avatar vec
  vec 10:52 03.februar 2020.

  Ne vem zakaj se država pusti izsiljevati z VSAKOLETNO stavko oz kr dvema letno. Enostavno bi jim spremenili pogodbe kjer bi zapisali, stavkate lahko v prostem ČASU, ali pa ne boste policisti ali vojaki ali zdravniki ali šolniki.

 • borut08 09:54 03.februar 2020.

  Potem lahko pricakujemo tidi manj korupcije saj politicna politija sctiti koruptivne politike in druge veljake vpletene v korupcijo in v navezi z politiko zato v mafijski drzavi najbolje uspeva korupcija vsaj za 3,5 milijarde letno in v mafijski drzavi je ...prikaži več se policija koruptivna in ustrahuje,nadzoruje,izsiljuje ter zeli utisati nas drugace mislece,ki se nocemo pridruziti in podrediti.

 • Pepe007 08:43 03.februar 2020.

  Torej otežiti življenje državljanom, ki jim preko davkov "darujejo" za plače. Malo zgrešen princip stavke. Zmeraj bi najprej morali odreči varovanje varovanih oseb in objektov. Aja, to ni dovoljeno in si ne upajo... Lasten narod zajebavat pa si upajo.