Slovenija
19 ogledov

Požvižgajo se na sklep

Ministri Gaspari, Svetlik, Širca, Kresal, Erjavec, Žbogar in Žekš kljub sklepu v Žurnal24 main
Poročila o nadzorih. Sedem ministrov ne spoštuje sklepa vlade. Plačne nepravilnosti. V enem od vrtcev našli uslužbenca, ki dobi 374 evrov bruto na mesec preveč.

Nadzori. Osemnajsterica ministrov bi morala do 1. februarja ministrstvu za javno upravo (MJU) poslati končna poročila o nadzorih prehoda na nov plačni sistem v javnem sektorju. Tak sklep je sredi decembra sprejela vlada. Do roka je to storilo le sedem ministrov: gospodarski Matej Lahovnik, prometni Patrick Vlačič, finančni Franc Križanič, šolski Igor Lukšič, zdravstveni Borut Miklavčič, kmetijski Milan Pogačnik in ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs. Ministri Gaspari, Svetlik, Širca, Kresal, Erjavec, Žbogar in Žekš pa tega niso storili niti do petka.

Nad plače še Šoltes
Deseterica. Nadzora prehoda na nov plačni sistem se je lotilo tudi Računsko sodišče RS (RčS). Do januarja je revizije uvedlo v Vrtcu Jarše, Osrednji knjižnici Kranj, SNG Drami, OŠ Franca Rozmana Staneta, zavodu za gradbeništvo, Splošni bolnišnici Ptuj, Gimnaziji Bežigrad, Centru za socialno delo Ljubljana Vič - Rudnik, Zdravstvenem domu Kočevje in v postojnski davčni upravi.
Ugotovitve. Na RčS pojasnjujejo, da bodo prvi osnutki ugotovitev revizij pripravljeni konec februarja ali na začetku marca. Končna poročila lahko pričakujemo tri mesece po tem.

Skrivnostno o prihrankih
Spomnimo; vlada je ministrstvom naložila, naj opravijo nadzore prehoda na nov plačni sistem, ker je aprilska analiza MJU pokazala, da so si nekateri proračunski uporabniki ob prehodu na nov plačni sistem omislili še reorganizacijo (višanje delovnih mest), kar ni bilo predvideno. To je povečalo maso plač za 120 milijonov evrov na leto. Nadzori naj bi te nepravilnosti odpravili, učinek pa bi bil ugoden tudi za proračun. "O končnih prihrankih, ki izhajajo iz poročil, za zdaj ne moremo govoriti, saj še nismo prejeli vseh poročil," pravijo na MJU, kjer za vlado pripravljajo skupno poročilo.

Manjši prihranki
A če bi se pri vseh nadzorih, ki so jih opravila ministrstva, pokazalo, da je napak le toliko, kolikor so jih odkrili pri nadzorih na šolskem ministrstvu, potem prihranki ne bodo nekaj deset milijonov evrov, ampak se bodo gibali le okoli nekaj milijonov na leto, kaže naš izračun. Naredili smo ga na podlagi poročila, ki so nam ga poslali z ministrstva za šolstvo. (Bili so edini, ki so nam ga bili pripravljeni razkriti.)

Lukšičevi rekorderji
Pri nadzorih so odkrili, da v vrtcu v Slovenskih Konjicah ena uslužbenka ali uslužbenec na mesec prejme kar 374 evrov bruto preveč. Tako bo skupno zaradi preveč izplačanih plač v proračun moral oziroma morala vrniti kar 6.732 evrov. V Osnovni šoli Mirna Peč pa je bila uslužbenka oškodovana za 251 evrov bruto in ji poleg nove, višje plače pripada še poračun v višini 4.518 evrov bruto.

Skupaj so na šolskem ministrstvu pregledali 73 posrednih proračunskih uporabnikov. Od nekaj več kot 2.200 uslužbencev, pri katerih so opravili nadzor, so napake odkrili pri 86 (3,8 odstotka). Tako bodo v teh zavodih za plače vsako leto odšteli za 28.375 evrov bruto manj, je še razvidno iz poročila.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.