Slovenija
29 ogledov

Prava bitka se bo bíla pred ustavnim sodiščem

protest Žurnal24 main
Ni še konec. Najprej veto državnega sveta, nato ustavna presoja. Z vseh strani. Za ustavno presojo občine, opozicija in interesna združenja.

Davek. Poslanci so se včeraj več ur prebijali skozi dopolnila k zakonu o davku na nepremičnine. Potrdili so koalicijska, opozicijska pa razen enega (več o njem v članku Namesto stanovanj za davek) zavrnili, zato so ostale davčne stopnje enake in ni bilo sprememb za kmete ali občine.

Po dokončnem sprejemu zakona bodo že v torek na pobudo interesnega združenja lokalnih interesov svetniki v državnem svetu (DS) glasovali o vetu na zakon. Državni svetnik Milan Ozimič je povedal, da bo podpora vetu zelo verjetno velika, saj od številnih predlogov DS glede zakona ni bil upoštevan skoraj nobeden: “Veto bo še ena priložnost za razmislek poslancev, da bodo nosili tudi posledice sprejema zakona.” Poslanci bodo morali v drugo zakon potrditi z absolutno večino 46 glasov. Po dokončnem sprejemu pa lahko DS zahteva tudi ustavno presojo, saj je eden od “upravičenih predlagateljev” torej tistih, ki imajo neposreden dostop do ustavnega sodišča (US). Med temi je še tretjina poslancev, ki zakona ni podprla, v konkretnem primeru pa še občine ali reprezentativna združenja občin, če bodo uveljavljali varstvo lokalne samouprave, je pojasnil pravnik Erik Kerševan.

“Pri naštetih upravičenih predlagateljih ustavno sodišče mora obravnavati to zahtevo, razen če bi ugotovilo, da je formalno neustrezna. A doslej je take zahteve skoraj vedno obravnavalo,” je še pojasnil Kerševan. Dvomi, da bo US izvajanje zakona zadržalo, verjetno pa bi pobudo obravnavalo prednostno. Roka za vložitev zahteve ni, najprej pa se lahko vloži, ko začne veljati zakon. Kerševan je izpostavil, da novi davek ni protiustaven, so pa take nekatere rešitve. Na primer ustreznost pritožbenega postopka glede vrednosti nepremičnine ali nesorazmernost davka, če bi recimo skupaj s preostalimi preveč posegel v lastninsko pravico podjetnikov.

Presoja samo na zahtevo

US pa bo odločalo samo o tistih delih zakona, ki jih bodo pobudniki izpodbijali; ves zakon bodo presojali le, če bodo izpodbijane vse zakonske določbe. Ker interesna združenja, kot so obrtna, gospodarska in kmetijska zbornica, niso upravičeni predlagatelji, se bodo morala, če bi želela zakon izpodbiti, obrniti na zadnje. Robert Smrdelj iz Združenja občin Slovenije, v katerem že pripravljajo ustavno presojo, je povedal, da bodo to pripravili zaradi posega v avtonomijo občin in njihovega avtonomnega vira financiranja, ki se ukinja: “Res pa je, da bomo poskušali ustavno presojo oddati skupaj z drugimi, ki so nasprotovali davku.” Napoveduje jo tudi opozicija.

Davčne stopnje

Za stavbe 
(in zemljišča, na katerih stojijo)

0,15 % za rezidenčne 
stanovanjske nepremičnine

0,50 % za nerezidenčne 
stanovanjske nepremičnine

0,75 % za poslovne in 
industrijske nepremičnine

0,30 % za kmetijske stavbe

0,50 % za druge stavbe


Za zemljišča

0,15 % za kmetijska

0,07 % za gozdna

0,75 % za zemljišča za poslovno 
ali industrijsko rabo

0,50 % za zemljišča za gradnjo stavb

0,50 % za druga zemljišča

0,15 % za funkcionalna zemljišča

Kako izračunati davek

Teorija. Davek izračunate tako, da vrednost nepremičnine pomnožite z davčno stopnjo in delite s sto (ker je davčna stopnja v odstotkih). Samo za stanovanjske nepremičnine se bo prihodnje leto davek odmeril od 80 odstotkov vrednosti nepremičnine, zato je treba vrednost nepremičnine pomnožiti z 0,80.

Formula. Nepremičninski davek je vrednost nepremičnine krat davčna stopnja deljeno s sto.

Primeri:

Primer za rezidenčno nepremičnino, 
vredno sto tisoč evrov:

100.000 evrov × 0,80 × 0,15 / 100 = 
120 evrov davka

Primer za nerezidenčno nepremičnino 
iste vrednosti:

100.000 evrov × 0,80 × 0,50 / 100 = 
400 evrov davka

Primer za gozdno zemljišče, 
vredno 50 tisoč evrov:

50.000 evrov × 0,07 / 100 = 
35 evrov davka

 
Komentarjev 6
  • privat 08:34 20.november 2013.

    >9000 / 15.11.2013, 11:36bom še jaz pameten...oni pravijo 0.000000015%,pa poglej če si to lahko sploh privoščimo?? Jaz si nemorem ,ker sem iz meseca v mesec v večjem minusu...kar pomeni en cel mesec bom delal za avto ,ki ga rabim ...prikaži več za državne položnice...dva meseca moram delati da ga tankam na leto..par mesecev moram delati za položnice.....in to kar predlagajo MORAŠ DELATI ;DA TI NETO OSTANE...če je to 200E na leto pomeni pol meseca moraš delati ,da debeli usrane riti sedijo in kradejo...kar je strogo nedopustno!! Ne rečem da bi to bili pošteni novi ljudje..ampak isti stari obrazi od leta 91 dalje..samo šminka je druga

  • privat 19:46 18.november 2013.

    edino demokratično pravilo in pomen varnega sobivanja v neki pravični državi je nedotaklivost prostora v katerem bivamo!!! Prostor v katerem bivamo je svet in nedotakliv...samo vedno se pojavijo razni hudički ,ki mislijo da človek ne potrebuje nekega svetega prostora . ...prikaži več. Vendar vsi režimi padejo kar hitro ,če se dotikajo svetosti!! Zato bratuskova pripravi se na odhod...ne boš dolgo šefirala praznemu žaklu!!

  • Specijalec 16:56 15.november 2013.

    ja sem tudi jaz opazil takoj, ko sem oddal post...kaj so hoteli povedati...se opravičujem! avtor je malo bedasto računal, nobeden, ki ga jaz poznam ne bi tako računal...tako računa samo nekdo, ki ni prepričan v pravilnost pretvorbe v odstotke...zato ...prikaži več me je malo "zaneslo"! Se opravičujem še enkrat!