Slovenija
138 ogledov

Pravila dopuščajo zlorabo bolniških

Miklavčič naj bi se na delovno mesto vrnil v sredo, zaenkrat pa svoje delo oprav Žurnal24 main
Nova gripa. 
Spada med izjeme, zaradi katerih pacient ne more k zdravniku. Nadzor bolnikov. 
Pri krajši odsotnosti vas preverja le delodajalec.
"Zaradi recesije je želje po bolniškem dopustu med zaposlenimi izjemno malo, saj se bojijo za delovna mesta," so povedali tiskovni predstavniki Zdravniške zbornice Slovenije
 

10,6 odstotka

vseh kontroliranih zavarovancev je s strani ZZZS lani kršilo navodila, ki veljajo pri zdravniškem dopustu.

(ZZS), ki jo vodi Gordana Kalan Živčec . Zato so prepričani, da bo zlorab pri izkoriščanju bolniškega dopusta zaradi nove gripe le malo in da "o izkoriščanju bolniškega dopusta na načelni ravni ne moremo govoriti".

Do bolniške brez pregleda
 

Kužni en teden

232. člen Pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja. ... Osebni zdravnik lahko le izjemoma oceni zavarovančevo začasno zadržanost od dela za nazaj, vendar največ za tri dni od dneva, ko se je zglasil pri njem, razen če zdravnik ni bil dosegljiv. Če je bil zavarovanec v bolnišnici ali če je zbolel v tujini, in v drugih utemeljenih primerih, ko ni mogel do osebnega zdravnika oziroma mu ni mogel sporočiti razlogov za zadržanost, imenovani zdravnik ali zdravstvena komisija oceni odsotnost, daljšo od treh dni.
Navodila IVZ. Če zbolimo, lahko širjenje nove gripe najučinkoviteje preprečimo tako, da omejimo stike z drugimi ljudmi in ostanemo doma.
Kužnost. Bolnik je najbolj kužen na začetku bolezni. Kužnost se s trajanjem bolezni zmanjšuje in po sedmih dneh praviloma preneha. Manjši otroci in imunsko oslabljeni ljudje so kužni nekoliko dlje.

"Skladno z 232. členom Pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja lahko osebni zdravnik odobri začasno nezmožnost za delo le za tri dni nazaj," je povedal Peter Rutar z Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). "To pomeni, da mora bolnik najpozneje tretji dan po tem, ko je ostal doma, iti na pregled k zdravniku," je pojasnil. Zaradi preprečitve širjenja nalezljivih bolezni lahko po njegovih besedah osebni zdravnik takšne paciente naroči na začetku ali koncu delovnega časa, pri hujšem poteku bolezni pa lahko bolnega obišče na domu.

"Ministrstvo za zdravje (MZ) lahko na podlagi zakona o nalezljivih boleznih v primeru epidemije določi tudi drugače,"
je opozoril Rutar. Na MZ menijo, da to ne bo potrebno. Po 232. členu pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja lahko v "utemeljenih primerih, ko zavarovanec ni mogel do osebnega zdravnika, to odsotnost oceni tudi za več kot tri dni nazaj".

"Predpisi že zdaj omogočajo, da zavarovanec, če ugotovi znake nove gripe, ostane doma in brez obiska zdravnika prosi za odobritev začasne odsotnosti z dela tudi za nazaj,"
so sporočili tiskovni predstavniki MZ. V tem primeru mora bolnik svojega zdravnika obvestiti po telefonu, ta pa mora takšno sporočilo evidentirati v kartoteki in oceniti upravičenost do začasne zadržanosti z dela.

Za nadzor ZZZS
"Ukrep, da bolnik ostane doma in tako ne širi bolezni, je hkrati tudi varčevalni, saj tako zmanjšujemo individualno, pa tudi družbeno škodo,"  zatrjujejo na ministrstvu. Za morebitne zlorabe je za nadzor po njihovih navedbah pristojen ZZZS, ki ima vzpostavljen sistem nadzora.

"ZZZS izvaja laičen nadzor nad začasno nezmožnostjo dela, pri kateri gre nadomestilo plače v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja,"
so potrdili na zavodu. To je v večini primerov po 30 dneh bolniškega dopusta, pred tem je nadzor prepuščen delodajalcem. ZZZS ima dva laična nadzornika, leta 2008 sta opravila nadzor  pri 1.992 zavarovancih, kršitev navodil sta ocenila pri 211 zavarovancih.

©

 


Samo Fakin © Dejan Mijovič

 
Na ZZZS, ki ga vodi Samo Fakin, ocenjujejo, da lahko MZ na podlagi zakona o nalezljivih boleznih v primeru epidemije podaljša obdobje, po katerem lahko zdravniki odobrijo bolniški dopust za nazaj.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.