Slovenija
27 ogledov

Pravilnik je neustaven

MORS noče plačati stroškov za vojaka. (Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Generalštab izdal pravilnik o ocenjevanju slovenskih vojakov, ki je neustaven. Sprejeli so ga letos, na njegovi podlagi pa naj bi vojake ocenjevali za lani. Neustavno.

Pred jutrišnjo nujno sejo parlamentarnega odbora za obrambo, na kateri bodo razpravljali o odstopih in razhajanjih na ministrstvu za obrambo in v Slovenski vojski, je ugotovljena nova nepravilnost znotraj ministrstva.

Pravilnik ni v skladu z ustavo
Januarja je ministrica za obrambo Ljubica Jelušič izdala Pravilnik o službeni oceni, v skladu s katerim naj bi ocenili lansko delo 7.600 slovenskih vojakov. Pravilnik je bil izdan kljub večkratnim opozorilom pravnikov med njegovo pripravo na Generalštabu Slovenske vojske.

V prehodnih in končnih določbah je opredeljeno, da se službene ocene za leto 2009 izdelajo v skladu s tem pravilnikom.

Cerar: Zadeva je jasna
V skladu s sprejetim pravilnikom se bodo vsi, ki opravljajo vojaško službo, za lansko leto ocenjevali po pravilniku, ki je bil sprejet letos. Neustavno!

"Podzakonski akti, torej pravilniki, v nobenem primeru ne morejo veljati za nazaj. Vseh podatkov za dotični akt sicer nimam, lahko pa poudarim, da iz ustave jasno izhaja, da podzakonski akti v nobenem primeru nimajo učinka za nazaj, torej ne morejo veljati za nazaj," je za Žurnal24 povedal strokovnjak za ustavno pravo Miro Cerar.

Sprememba, o kateri niso vedeli nič
V pravilniku, ki opredeljuje vsebino in obliko službene ocene ter kriterije in postopke ocenjevanja, je večina zadev določenih na novo. Torej vse leto nihče v Slovenski vojski ni vedel, na podlagi česa in kako bo na začetku naslednjega leta dobil službeno oceno za lani, kar je torej protiustavno. 

"Kriteriji, ki naj bi bili z novim pravilnikom določeni, niso določeni, ampak so določena le področja in vsebina ocenjevanja, kar omogoča zelo subjektivno ocenjevanje, kar je nedopustno," pri tem opozarja predsednik Sindikata vojakov Slovenije Gvido Novak, ki pristojne pred jutrišnjo sejo odbora za obrambo vnovič  poziva k ustreznemu ukrepanju.

Vojaki na sodišče
Že lani bi do 15. marca morali biti – v skladu z uredbo vlade za napredovanje – vsi pripadniki Slovenske vojske ocenjeni z ocenami od 1 do 5, ocenjeni pa so bili z ocenami od 1 do 4. Ker novega pravilnika niso sprejeli, so uporabljali kar starega. V nasprotju z uredbo vlade torej.

Zaradi takšnega ravnanja so bili v lanskem letu – kot poudarja Sindikat vojakov – ogoljufani vsi pripadniki Slovenske vojske, ki so lani izpolnjevali pogoje za napredovanje, saj za njih ugotavljanje pogojev za napredovanje ni bilo zakonito in dejansko jih veliko res ni napredovalo. Številni slovenski vojaki tako danes pravico za napredovanje iščejo na sodišču.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.