Slovenija
632 ogledov

Pravnik naj bo! Pa četudi na minimalcu!

Pravnik Profimedias
Visoka izobrazba že dolgo ni več zagotovilo za službo in dostojno plačilo. Tudi za strokovnjake pravnih ved.

V sindikatu Mladi plus, ki se bori za pravice mladih pri zaposlovanju, so objavili razpis za delovno mesto odvetniški pripravnik. Razpis ne bi bil nič posebnega, če bi za delovno mesto ponujali primerno plačilo. 

Od kandidata se zahteva visokošolska izobrazba iz pravnih ved, alternativa je znanstveni magisterij, ponuja pa plačilo 790,73 evrov bruto. Natanko toliko znaša minimalna plača, določena po zakonu. V neto znesku to pomeni 561,46 evrov. 

Odvetniški pripravnik | Avtor: ZRSZ ZRSZ
"Koliko je vredna tvoja izobrazba in koliko tvoje (strokovno) delo?," se ob objavi sprašujejo pri Mladi Plus. "Enga minimalca!" Želijo si, da se na tak oglas ne bi javil nihče, kar pa ni realnost. 

Ni osamljen primer

"Na žalost je v pravniškem poklicu, v katerem sem tudi sama, to že vrsto let kruta realnost," komentira pravnica, ki je tri leta po diplomi iskala delo. "Dobiti plačano delo, tudi če samo za minimalca, je skoraj čudež," je zapisala pod objavo. "Veliko jih dela zastonj ali celo plačuje, da dobi potrebne izkušnje za PDI."

Pisali pa smo že tudi o mladi pravnici, ki je izkušnje v odvetniški pisarni pridobivala volontersko. A ne na papirju. Uradno je dobila plačilo, za katerega je bilo dogovorjeno, da ga bo odvetniku vrnila

PREBERITE ŠE: 

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 7
  • zdrej 09:28 23.september 2016.

    Popoldanske šole po vsej verjetnosti niso kaj krive. Cel sistem je pač tak. Je pa mi zanimivo, ko je bivši sodelavec šel v tujino in ga niso niti vprašali, kako izobrazbo ima. Samo pokazati je moral znanje. To je vse. ...prikaži več Plača, nekajkrat višja ob nekaj višjih stroških.

  • Papaja Popi 14:56 22.september 2016.

    Meni se zdi to v redu in logično.Če je ljudi v nekem poklicu preveč je to selekcija.Očitno je pravnikov kot listja in trave.Manjka kovinarjev, mehanikov itd. kjer so dobro plačani.

  • Marko Blaznik 14:09 22.september 2016.

    Mogoče ja mogoče ne. OK na začetku minimalec ampak ko pa se ufuraš v podjetje, prevzameš neke odgovornosti,..... imaš po 5 letih še vedno minimalca. To je pa realnost. Tudi te finte so da se napreduje na višje delovno mesto ...prikaži več ampak plača ostane ista ker pač delodajalec meni da tako ali tako ne boš nikoli odšel.... :/