Slovenija
1859 ogledov

Pravo božično drevo, ki ga ni treba posekati

Žurnal24 main
Slovensko podjetje ponuja novoletna drevesa v loncu, ki vam jih dostavijo in po koncu praznikov odpeljejo ter spet posadijo.

Ideja se jim je porodila pred petimi ali šestimi leti, ko so po koncu praznikov opazovali polne kontejnerje drevesc, ki so odslužila svoje. Videno jih je spodbudilo, da so začeli iskati drugačne možnosti, da bi lahko uživali v pravem drevesu. Navdušila jih je praksa iz tujine, saj je predvsem v ZDA to razširjeno že več kot dvajset let. 

Odločili so se, da to ponudijo slovenskemu trgu. Drevesa izkopljejo, posadijo v lonce, dostavijo gostiteljem in jih po koncu praznikov pridejo iskat ter vrnejo nazaj v zemljo. "Zanimanje je vedno večje. Do tega trenutka smo izposodili že okoli 200 gostij, kot jih mi imenujemo, ker gredo v goste,“ nam je povedal Matic Senica iz Zelenega drevesa. Sedemdeset odstotkov dreves peljejo na gostovanje k fizičnim strankam. Po njegovih besedah gre predvsem za družine, ki želijo otroke osveščati o pomenu narave. Letos so veliko dreves prepeljali tudi podjetjem, občinam in raznim drugim organizacijam. 

Najvišja drevesa okoli treh metrov

Podjetja najemajo predvsem drevesa, ki merijo v višino med dvema in tremi metri, saj so ta drevesa velikokrat v raznih avlah, kjer tako ustvarijo občutek polnosti in je "nekaj za videti“. Na domove pa oddajo največ dreves, ki v višino merijo med 150 in 180 centimetri. "Največje drevo, ki ga ponujamo, je visoko blizu treh metrov. Ko smo ga letos poskušali dostaviti stranki, smo imeli nekaj težav, saj ni šlo skozi vrata. Morali smo ga namreč dostaviti v sedmo nadstropje, do kamor je bilo treba priti z dvigalom. Smo se kar malo nasmejali,“ je o dostavi, ki se je na koncu le uspešno končala, povedal Senica. 

Cene za najem drevesa se začnejo pri dobrih 40 evrih za drevesa med 100 in 120 centimetri, plus višina lonca, ki je okrog 30 centimetrov. V ceno je vštet izkop, vlončitev, dostava, odstava in potem ponovna posaditev nazaj v zemljo nekje marca ali aprila. Do 20. decembra še sprejemajo naročila, na voljo pa imajo še okoli 30 dreves. "Letos je veliko povpraševanja tudi zaradi žleda. Zdi se nam, da ljudje še z večjim sočutjem pristopajo k temu glede na to, da je bila taka katastrofa.“

Z drevesi se je treba pogovarjati

Stranke si lahko na njihovi spletni strani ogledajo drevesa in izberejo točno tistega, ki si ga želijo. Največ zanimanja je za srebrne jelke in omorike, ki so najbolj trpežne. Drevo jim dostavijo, po 5. januarju pa drevesa začnejo prevzemati nazaj. Ob prevzemu dobijo stranke natančna navodila glede nege dreves. "Ključna je voda. Drevo ne sme biti neposredno ob toplotnem viru. Pa pogovarjati se je treba z njim, ga lepo pogledat in se malo nasmejati. To so ključne stvari,“ je dodal Senica. 

V vsem svojem delovanju so do sedaj oddali med tisoč in 1500 drevesi. Vse celotnega procesa gostovanja niso preživela. "Odstotek tistih, ki ga preživijo, se giblje med 70 in 80 odstotki, ampak se nam zdi to veliko boljši odstotek, če ga primerjamo s posekanimi drevesi," je za konec povedal Senica. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.