Slovenija
43 ogledov

Prebijanje gasilcev do nesreče

Pgd Logatec Blaž Korenč
Na Facebook strani PGD Dolnji Logatec se je pojavil posnetek, ki so ga gasilci posneli med intervencijo na avtocesti. Vozniki še vedno ne poznajo pravil.

V posnetku prebijanja do nesreče na avtocesti je videti, kako je iz gasilskega avta moral izstopiti gasilec, zato da je voznike opozarjal, naj se umaknejo na rob cestišča. Kot kaže, nekateri ne opazijo, da je za njimi gasilski avto. Na prikazano se je do tega trenutka odzvalo že več sto ljudi, ki ne morejo razumeti, kako se lahko to dogaja. Nekdo izmed njih je napisal: "Tukaj gre za sekunde, stotinke ..." Spet drugi: "Tričetrt se nas sploh ne zaveda, kaj so to gasilci, reševalci. Vsa čast njim."

Kaj moramo storiti?

Ob zastoju na avtocesti je treba dosledno upoštevati pravila razvrščanja. S tem pomagamo poškodovanim in jim omogočimo hitrejšo odpravo posledic nesreč ter zmanjšanje čakalnih dob zastojev, opozarjajo na Darsu. Prav tako je ob zastoju na avtocesti nujno treba intervencijskim vozilom zagotoviti reševalni pas. Med kolonama vozil na prehitevalnem in voznem pasu mora biti dovolj prostora za intervencijska vozila z modro ali rumeno lučjo (reševalci, gasilci, policija, izvajalec rednega vzdrževanja, inšpekcijske službe, vlečna služba in druge).

In kako se moramo razvrstiti? Vozila na voznem pasu se morajo razvrstiti na desno stran do robne črte, vozila na prehitevalnem pasu pa na skrajno levo stran do robne črte. S takšno pravilno razvrstitvijo vozil, ki niso udeležena v prometni nesreči, omogočimo reševalnim vozilom hitrejši dostop do ponesrečencev in s tem povečamo možnost preživetja tudi do 40 odstotkov. Tudi posledice nesreč bodo hitreje odpravljene, prav tako zapore cest, še dodajajo z Darsa.

Komentarjev 31
  • KOJAK 23:52 20.junij 2013.

    POJMA NIMAŠ ZATO NE NABIJAJ... v Nemčiji in Avstriji velja enak sistem in slovenci smo zadnji, ki bi ga izumili. In upam da preden boš šel s svojo pametjo na tuje avtoceste da se boš seznanil s pravili, ki veljajo zunaj.

  • orehek 23:49 20.junij 2013.

    V avstriji vidim da že dolgo nisi bil. Tam so to pravilo iznašli in tudi zelo dobro špila. Res pa je da so informativne table na vsakemuvozu, kako ravnati ob nesreči, pa kazni zelo visoke za tiste ki takšnega razvrščanja ...prikaži več ne upoštevajo. Nič ni naša iznajdba tole .. Odstavni pas je pa za okvarjena vozila.

  • KOJAK 23:49 20.junij 2013.

    Zato:- ker vse avtoceste nimajo odstavnih pasov!- ker odstavnih pasov na določenih odsekih ni, npr. tunel, nadvozi, viadukti, ...- ker je lahko na odstavnem pasu že pokvarjeno vozilo - kam naj se potem kdo umakne!