Slovenija
43 ogledov

Prebivalstvo v tabelah

Če bi opravili terenski popis prebivalstva, bi stal od šest do deset evrov na os Žurnal24 main
Registrski popis. Terenskega zbiranja ne bo, uporabili bodo podatke registrov.

Namesto klasičnega popisovanja prebivalstva bo Statistični urad Republike Slovenije (Surs) letos opravil registrski popis. Zanj bi lahko uporabili tudi izraz virtualni popis, saj se v celoti izvaja v nekem programskem okolju, je povedal vodja popisa Danilo Dolenc s Sursa. Delo bo Surs začel prihodnji teden, 31. marca.

Podatke o Slovencih bodo pridobil predvsem iz centralnega registra prebivalstva, iz evidence gospodinjstev in registra nepremičnin. Ta register je edini vir podatkov o stanovanjih in je bil zadnji pogoj, da je registrski popis sploh možen, je pojasnil Dolenc. Potrdil je, da so po kakovosti za raziskovanje najslabši prav podatki v registru nepremičnin, vendar so za popis prebivalstva pomembni le podatki o stanovanjih in drugih bivalnih prostorih.

Podatki za 1. 1. 2011
Popisovanje. Referenčni datum za zbrane podatke bo 1. 1. 2011. Prvi podatki – o prebivalstvu – bodo znani 29. aprila, podatke o gospodinjstvih in družinah bo Surs objavil do konca septembra, vse preostale pa do konca leta.

Nič več o veroizpovedi
Natančnost podatkov o prebivalstvu bo v tem popisu morda celo večja kot pri terenskem zbiranju. “Ključna težava terenskega popisa je v tem, da nikoli ne veste, koliko prebivalstva vam ni uspelo popisati,” je poudaril Dolenc in dodal, da pri terenskem popisu prebivalci včasih niso prikazovali dejanskega stanja; recimo pri zunajzakonskih skupnostih so navajali dve prebivališči ali precenili svojo izobrazbo.

Statistike bodo zanimale demografske značilnostih prebivalstva in selitve, delovna aktivnost, izobrazba ter podatki o stanovanjih, gospodinjstvih in družinah. Ti so za obravnavo sicer statistično najzahtevnejši, saj gre za povezovanje različnih enot popisa, torej ljudi, med seboj. Podatkov o narodni pripadnosti in veroizpovedi pa ne bodo več zbirali, predvsem zato, ker v administrativnih virov teh podatkov ni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.