Slovenija
3163 ogledov

Prebolela covid-19, a do digitalnega potrdila ne more

QR koda Profimedia
Slovenka, ki so ji okužbo s covidom-19 potrdili v hrvaškem laboratoriju, ne more do potrdila o prebolevnosti.

Kako do potrdila o tem, da je prebolela covid-19, se sprašuje bralka, ki se je znašla v nezavidljivi situaciji. Slovenka, ki trenutno živi na Hrvaškem, a tedensko prihaja v Slovenijo, je med bivanjem na Hrvaškem zbolela za covidom. Na Hrvaškem je opravila test PCR, saj je opravljen test pogoj za izdajo potrdila o prebolevnosti, ki izkazuje njeno izpolnjevanje pogoja PCT. A se je zapletlo. 

Ko je prišla k svojim osebni zdravnici v Sloveniji, tej ni uspelo rezultata testa PCR vnesti v sistem, posledično bralka ni mogla priti do EU digitalnega covid potrdila. Kot je znano, potrdilo olajša prosto gibanje in potovanje znotraj EU. V Sloveniji je dokaz o izpolnjevanju pogoja PCT nujen za večino stvari. Izjema so osebe, mlajše od 15 let, primeri, ko gre za nujno oskrbo z osnovnimi življenjskimi izdelki in potrebščinami, nujne zdravstvene storitve, nujne postopke socialne in družinske problematike ter nujne osebne asistence. 

Na NIJZ, kamor se je bralka obrnila z vprašanjem, kako rešiti nastali zaplet, so ji odgovorili, da se prebolevnost za izdajo DCP do nadaljnjega preverja izključno na podlagi pozitivnega test PCR, opravljenega v katerem od akreditiranih laboratorijev v Sloveniji, ki je bil v CRPP sporočen preko njihovih informacijskih sistemov. Ročni vnosi testov opravljenih drugje niso mogoči. 

Vlada je na sredini seji sprejela dodatne ukrepe glede izpolnjevanja pogoja PCT.  

Na NIJZ so ji svetovali, naj se obrne na izvajalca testiranja na Hrvaškem, kar svetujejo tudi na ministrstvu za zdravje. "Glede na to, da je opravila test PCR na Hrvaškem, v članici EU, ji je ta dolžna izdati tudi EU potrdilo o opravljenem pozitivnem testu PCR. Vsaka država članica je dolžna izdajati EU DCP potrdila za testiranja in cepljenja, opravljena na njenem ozemlju," pojasnjujejo na ministrstvu za zdravje. Potrdilo, izdano v članici EU, je veljavno v vseh državah članicah EU in pod istimi pogoji kot slovensko EU DCP potrdilo veljavno za dokazovanje PCT pogoja. 

Na ministrstvu še pojasnjujejo, da je izdaja potrdil za teste, opravljene v drugih državah, stvar odločitve posamezne države članice. Slovenija zaenkrat ne izdaja prebivalcem Slovenije EU DCP potrdil o prebolevnosti za testiranja, opravljena v drugih državah. Pogovori o tem potekajo, ni pa še znana odločitev, ali bo to možno, in če da, kdaj bo to možno. "Glavna težava pri tem je, kdo in po katerih kriterijih lahko presoja verodostojnost potrdil. Na evropskem nivoju zagotavljamo verodostojnost potrdil na zadosti visoki ravni, ki jo v tem trenutku lahko sprejmemo, le pri EU DCP potrdilih, pri teh pa oseba ne potrebuje slovenskega EU DCP potrdila, saj že ima potrdilo druge države članice ali države, ki je v sistem EU DCP vključena," še dodajajo. 

V primeru, da v članicah EU opravite test PCR in da je v test pozitiven, vam je torej država članica dolžna izdati potrdilo o prebolevnosti, ki je potem veljavno tudi pri nas. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • mph2 10:18 28.oktober 2021.

    Naj se cepi z eno dozo cepiva, kar je itak pametno, in ima problem rešen za naslednjih verjetno do 9 mesecev, če ne več.

  • Dusan12 10:01 28.oktober 2021.

    Ne pride do kovid potrdila, ja kaj se pa gre, nič, Obrni se na muzgovca Lenarta,,ki danes bera delo lljiča Lenina o izkoriščanju , državljnov trerjih držav, tip je bosi raček, ki blebeta norosti, veriženje podjetij po naročilu te vlade…..

  • rd2dmk2 09:59 28.oktober 2021.

    in verjetno tudi noben varnostnik ne bi znal prebrat potrdila v hrvaškem jeziku. še čudno da velja potrdilo izdano v španiji.. kaj veš kako tam to delajo, pa da ne omenjam nemčije, ki so cepili kar z HCL. o bog.. vse za peneze..