Slovenija
80393 ogledov

Vlada sprejela nove ukrepe: Če ne bo delovalo, zapiramo družbo!

Vlada razpravlja o epidemiološki situaciji Vlada RS
Če ukrepi, ki jih je vlada sprejela danes, ne bodo delovali, sledi zapiranje družbe.

"Skupaj s strokovno posvetovalno skupino, NIJZ in vlado smo intenzivno pretresli trenutno epidemiološko situacijo. Podatki niso dobri, še manj so dobre razmere v bolnišnicah," je na današnji tiskovni konferenci poudaril minister za zdravje Janez Poklukar

Vlada razpravlja o epidemiološki situaciji Covid-19 Slovenija Vlada pravkar o ukrepih zaradi epidemije: Napovedali zaostrovanje!

Na današnji dan je bilo novo okuženih 3166 prebivalcev, kar je 1021 več kot prejšnji torek. Bolnišnično zdravljenje trenutno potrebuje 526 covidnih bolnikov, od tega jih 253 potrebuje dodatni kisik, 133 bolnikov pa je v intenzivni negi. "Danes zjutraj so bile zasedene vse kapacitete na navadnih covidnih oddelkih, zaradi česar je predvideno povečanje," je dejal Poklukar. "Na intenzivnih oddelkih so bile postelje 92 odstotno zasedene. Trenutno imamo aktiviranih 140 postelj in načrtujemo povečanje za petek 29. oktobra. Predvideno je odprtje še dveh covidnih bolnišnic, v Sežani in Topolšici, skupaj to pomeni 15 covidnih bolnišnic. V petek bomo omejili izvajanje vseh programov in povečali kapacitete za covidne bolnike."

"Napoved ni dobra, gremo v najslabše stanje v času epidemije, odkar se soočamo s covid-19. Če smo na začetku s strahom gledali takratno Italijo, zaradi nizke precepljenosti smo na prelomni točki, ko se nam lahko zgodi scenarij iz Bergama, kaj bi pomenilo zlom zdravstvenega sistema. To pomeni, da bi se zdravstvo usmerilo samo še v covid in nujna stanja na urgencah. V izogib temu prosim vse prebivalce, da se držimo ukrepov."

Janez Poklukar, minister za zdravje

Izvajanje ukrepa PCT je bilo po besedah Poklukarja učinkovito v sredini septembra, kar se je kazalo v zmanjšanju okužb in bolnišničnih obravnav. "Imamo orodje in orožje, a ga žal ne uporabljamo," je dejal Poklukar. "Nad 18 let je na današnji dan cepljenih 66 odstotkov prebivalcev, to je v tem trenutku, ko beležimo strm vzpon okuženih, nezavidljiva popotnica - napoved je izjemno skrb vzbujajoča"

Vlada razpravlja o epidemiološki situaciji | Avtor: Vlada RS Vlada RS

Poudaril je, da ne oporeka svobodi razmišljanja in kritiki na strpen in miroljuben način, a kot predstavnik zdravstva ima nalogo, da zaščiti zdravje ljudi in zdravstveni sistem. "Ko smo uvedli pogoj PCT, smo jasno pokazali, da ta ukrep učinkuje, če ga izvajamo in to vsi, tako uporabniki kot izvajalci storitev," je dejal Poklukar. "Na začetku je več kot očitno delovalo, zdajšnje visoke številke pa kažejo, da nismo dosledni in se ukrepa ne držimo. Opažamo povečano število ponarejenih potrdil. To ni tisto, kar si želimo v zreli družbi in nam ne daje popotnice za izhod iz epidemije."

"Konec poletja, ko smo se začeli pripravljati na jesensko obdobje smo predvideli, da bi omejili delovanje lokalov, ki bi jih zapirali ob 22h ali ob 24h."

Mateja Logar, vodja strokovne skupine za covid

Vlada je zato sprejela dodatne ukrepe, ki zadevajo izpolnjevanje pogoja PCT. "Uvajamo redno presejalno testiranje v vseh bolnišnicah in socialnovarstvenih zavodih, da preprečimo izbruhe okužb znotraj institucij, ki morajo delovati ne glede na razmere," je povedal Poklukar. "Za opravljanje dela se pogostost testiranja poviša na 48 ur, prav tako se poviša frekvenca samotestiranja za učence in dijake dvakrat tedensko."

Vlada razpravlja o epidemiološki situaciji | Avtor: Vlada RS Vlada RS

Samotestiranje za učence je še vedno na prostovoljnem odločanju, frekvenca je višja in priporočilo zdaj velja za vse razrede OŠ. "Ob možnih dodatnih ukrepih v prihodnje pa tudi glede na epidemiološko sliko je možno tudi obvezno testiranje," je napovedal Poklukar, pri čemer je poudaril, da želijo na vsak način ohraniti odprte šole.

"Samotestiranje je namenjeno necepljenim, cepljeni, ki imajo simptome, se morajo javiti svojemu zdravniku, da gredo na test PCR."

Janez Poklukar

Covid-19 Covid-19 Slovenija Novi podatki: Katastrofalne številke, krivulja gre v nebo!

Kljub izpolnjevanju pogoja PCT je uporaba maske obvezna v dejavnostih zdravstva, izobraževanja in socialnega varstva ter pri nudenju vseh storitev, kjer prihaja do medosebnega stika. "Vsi, ki storitve uporabljate, lahko sami opomnite izvajalca na upoštevanje pogoja PCT, in če ni izpolnjen, storitev tudi zavrnete," je poudaril Poklukar. "Vse okužene s slabim imunskim sistemom ter starejše od 65 let ter kronične bolnike pozivam, da ob pojavu respiratornih simptomov čim prej kontaktirajo osebnega zdravnika, da čim prej opravijo test ter nato po dogovoru nadaljujejo pot v bolnišnico, kjer bodo v dnevni oskrbi prejeli zdravilo regeneron. To je pomembno, saj zdravila regeneron ne moremo aplicirati takrat, ko je že razvita aktuna covidna slika."

"Če se krivulja ne bo obrnila navzdol in bomo zapolnili med 160 in 180 intenzivnih postelj, bom vladi kot minister za zdravje primoran predlagati vsaj delno zaprtje družbe."

Janez Poklukar

Številke kažejo, da veliko ljudi, ki so pozitivni na hitrih antigenskih testih, ne gre še na test PCR, ki je najbolj zanesljiv in merodajen za zaznavanje okužb. Bojana Beović je včeraj to označila za kriminalno dejanje. Poklukar pa je povedal, da so navodila in protokoli jasni, nihče jih v tem času ni spreminjal: "Če je rezultat hitrega testa pozitiven, vas osebni zdravnik napoti na testiranje s PCR testom."

Vlada razpravlja o epidemiološki situaciji | Avtor: Vlada RS Vlada RS

Stabilnost zdravstvenega sistema bomo po besedah Poklukarja ohranili le s cepljenjem in doslednim izvajanjem PCT. "Če kot družba tega ne bomo sposobni izvajati dosledno, bomo morali ponovno omejevati družbeno življenje, da zamejimo stike in širjenje virusa," je napovedal Poklukar. "Zapiranja družbe si nihče od nas ne želi. S strokovno skupino smo primorani tehtati tudi ta ukrep - želimo si, da je omejevanje družbe čim manjše. Smo na prelomnici, ko se pogovarjamo o  reševanju življenj in druge stvari postajajo obrobne. Prosim vas, pazite nase in na svoje bližnje, nosite masko, zračite prostore, razkužujte roke. Če se še niste, se cepite. Zamejujte nenujne stike, še posebej z bolj ogroženimi, starejšimi in bolnimi. Dnevi, ki prihajajo, bodo pokazatelj naše solidarnosti."

Poklukar je spregovoril tudi o protestih, ki se bodo tudi danes odvili v prestolnici. "Kot državljana in zdravstvenega delavca me je groza, ko gledam te dogodke. Pa ne zaradi izražanja mnenja posameznikov na protestu; legitimno je, da ga vsak pove, vendar razumno je skladno s situacijo prilagoditi svoje aktivnosti," je poudaril. Prosil je vse, da se glede na situacijo obnašajo odgovorno in upoštevajo vse preventivne ukrepe. Še posebej je izpostavil pomen precepljenosti, ki lahko razbremeni zdravstvene delavce in zagotovi izvajanje ostalih zdravstvenih storitev, "ker je tudi teh toliko, ali pa še več kot pred epidemijo".

"Tehtanje o tako odgovornih stvareh, kot je zapiranje, ni enostavno," je priznal minister in dodal, da se z NIJZ in strokovno skupino vseskozi pogovarjajo o trenutnem stanju in možnih ukrepih. Zapiranje elementov družbe ob zasedenosti 160-180 postelj je po njegovem mnenju odvisno od odziva vseh Slovencev. "Protokol PCT moramo izvajati enako intenzivno kot sredi septembra. Če bomo pri tem uspešni, enotni, zbrani v istem cilju, potem zapiranje bo potrebno," je obljubil.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 78
  • milan654 11:23 28.oktober 2021.

    sploh te številke so lažne in folk zavajkate

  • milan654 11:20 28.oktober 2021.

    ne vrjti tem številkam in vladi jj

  • pofukanavlada22 06:50 28.oktober 2021.

    Ko smo uvedli pogoj PCT, smo jasno pokazali, da ta ukrep učinkuje HAHAHAHAHAHA če bi učinkoval nebi bilo več okuženih zdaj kot leto nazaj, itak so okuženi samo cepljene ovce