Slovenija
93 ogledov

Prebrcal jo je do smrti

Moro je le en primer mučenja živali, na katerega smo opozarjali že lani. Moro je Žurnal24 main
Živali. Število kaznivih dejanj mučenja živali se je v petih letih več kot podvojilo.

Kruto. V Slovenski Bistrici je moški prejšnji teden sredi belega dne z brcami umoril psičko Lucy, ljubljenčka svoje zunajzakonske partnerice. Prijavo o dogodku so prejeli tudi policisti, “a nam zaradi nadaljnjih postopkov in varovanja predkazenskega postopka več informacij niso posredovali”.

"Prijavo suma mučenja živali smo prejeli od ene izmed veterinarskih klinik," pa pravijo na Veterinarski upravi RS (Vurs). Truplo leto in pol stare psičke je namreč k veterinarju odnesla lastnica. “Želela je izvedeti, ali je umrla zaradi poškodb, ki naj bi jih po njenih besedah povzročil njen partner,” pravijo.

Kako do registra mučiteljev
V veterinarski kliniki so truplo pretepene psičke poslali na patologijo v raztelešenje, po njem pa se bo uradni veterinar odločal glede nadaljnjih postopkov, pojasnjujejo na Vursu. Postopek pa bodo po njihovih besedah vodili policisti.

Moški, ki je pretepel psičko, ima po naših informacijah doma še enega psa. Vurs smo zato vprašali, ali v Sloveniji obstaja kakšna pravna podlaga, ki bi mučiteljem živali onemogočila posedovanje živali. “V Sloveniji za kaj takšnega ni pravne podlage,” so pojasnili. Za register mučiteljev bi bilo po njihovih navedbah treba sprejeti zakon ali vladno uredbo, “saj bi šlo za korenito poseganje v pravice državljanov”.

Številke drastično rastejo
Število kaznivih dejanj mučenja živali se po podatkih policistov drastično zvišuje. Leta 2005 so v prvem polletju našteli 11 kaznivih dejanj mučenja živali, leto pozneje 14, lani že 19, letos pa kar 26 primerov.

Lani so veterinarski inšpektorji na področju zaščite živali opravili 12.045 pregledov, izrekli 691 glob, podali 15 prijav zaradi suma mučenja živali in izdali 608 ureditvenih odločb.

Erih Tetičkovič, strokovni svet za zaščito živali na kmetijskem ministrstvu: "Zakonodaja je porazna"

(Foto: Daša Purgaj)


V Slovenski Bistrici je moški pretepel psičko svoje partnerice do smrti ...
Prav žalosten sem, ko to slišim. Mislil sem, da me boste spraševali o primeru iz bližine Lenarta, ko je neznanec pred približno dvema tednoma nazaj izstrelil ves šaržer v psičko tibetanskega mastifa, ki je bila zaprta v boksu na dvorišču ...

Moški, ki je pretepel psičko do smrti, ima še enega psa. Bi mu morali tega psa po vašem mnenju odvzeti?
Mislim, da v Sloveniji ne obstaja zakonska podlaga, ki bi to dovoljevala – tudi veterinarski inšpektorji in policisti nimajo takšnih pooblastil. Naša zakonodaja, ki ščiti živali, je po moji oceni porazna.

Kaj boste kot predsednik strokovnega sveta naredili?
Primarna naloga strokovnega sveta je že od samega začetka sprememba zakonodaje, ki bi bolje ščitila živali. Že od samega začetka delamo na tem, a so postopki dolgotrajni.

Ste za to, da se mučiteljem živali prepove posedovanje živali in se mu odvzame tudi druge živali?
Da, tudi v to smer so potrebne spremembe. Apeliram, naj kdorkoli strokovnemu svetu pošlje predloge zakonskih sprememb. Bili bi nam v veliko pomoč.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.