Slovenija
36 ogledov

"Precejšen zalogaj za študente"

Študentsko delo Anže Petkovšek
Študentsko delo po obdavčitvi ne bo več tako ugodno, študentski servisi pa pravijo, da delodajalci najverjetneje plačil ne bodo povišali, zato bodo spremembe po žepu udarile predvsem študente.

Spremembe študentskega dela je ministrstvo za delo napovedovalo že dlje časa. V preteklosti sta bila pripravljena že dva zakona, ki bi celovito urejala področje študentskega dela, a tokrat se je vlada odločila bolj kot ne le za dodatno obdavčenje. Za približno štiri odstotke višje obdavčenje bo odpadlo na delodajalcev, med tem ko bodo študenti od svojega zaslužka morali prispevati 15,5-odstotni prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Obdavčitev delodajalcev pa naj bi se v letu 2016 precej znižala.

V e-Študentskem servisu pravijo, da ker se tokrat prvič odvajajo prispevki tudi s strani študentov, bo le ta verjetno precejšen zalogaj predvsem zanje. "Kako točno bodo spremembe vplivale na obseg študentskega dela, še ne moremo govoriti, napovedujemo pa ponoven upad študentskega dela," je pojasnila Saša Praček iz e-Študentskega servisa. Ob tem Pračkova pravi, da je glede na rahlo podražitev tudi na strani delodajalcev, težko pričakovati, da bodo tudi ta del delodajalci prevzeli na svojo stran.

V zameno za višjo obdavčitev pokojninska doba

Če je študent zdaj dobil za uro dela 4,5 evra, bo po sprejetju nove zakonodaje dobil 3,8 evra. Razliko 0,7 evra pa bo namenjena za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Nasto dosedanjega zaslužka 100 evrov, bo po novem predlogu študent prejel le 84,5 evra. Študent pa bo pri vplačilu prispevkov v višini 60 odstotkov povprečne mesečne plače, prejel mesec pokojninske dobe.

Z zaslužkom približno 910 evrov bruto si bo posameznik prislužil mesec pokojninske dobe, z zaslužkom nekaj več kot 1820 evrov bruto pa dva meseca pokojninske dobe.

Študentsko delo ne bo več najcenejše

Študentsko delo po novi ureditvi ne bo več spadalo med najcenejše oblike dela, saj bi podjetje stalo manj, če bi posamezniku na račun izplačali 1000 evrov prek avtorske pogodbe kot študentskega dela. Izračun predvideva, da bo delodajalec pokril vse prispevke, tudi tiste, ki bi praviloma padli na delavca. Pri tem pa je potrebno še upoštevati akontacijo dohodnine pri avtorski in podjemni pogodbi, ki se obračuna še naknadno, zato obdavčitev še ni dokončna, posameznik pa mora bodisi dohodnino še doplačati, lahko pa dobi tudi vrnjeno. Prav tako je avtorsko pogodbo praviloma mogoče uporabljati le pri umetniških in znanstvenih delih, podjemno pa pri obrtniških.

Vlada je prilive, ki naj bi jih pobrala na račun polnega plačila prispevkov, že uvrstila v proračun v prihodnjem letu. Na ta račun naj bi pobrali 58,3 milijona evrov. Vlada pa uvedbo novih določil načrtuje že v januarju ali februarju.

Komentarjev 2
  • maresem 09:24 02.december 2014.

    Končno en dober ukrep države, da ne bo večnega izkoriščanja študentov in bogatenja posameznih s.p., d.o.o. itd...na njihov račun in posredno več brezposelnih na zavodih.

  • samo.jst 08:13 02.december 2014.

    Gre se za polnjenje pokojninske blagajne oz. medgeneracijsko solidarnost, če zavijemo zadevo v celofan. Dejstvo je, da današnji študenti ne bodo imeli pokojnine (vsaj ne takšne kot jo poznamo danes - ki ti omogoča preživetje...). Upam, da slednje ni nikogar presenetilo.