Slovenija
20 ogledov

Pred dnevom D z vseh topov za Janšo

Janez Janša in Franci Matoz Anže Petkovšek
Na morebitno ponedeljkovo sodbo Janezu Janši v primeru Patria se očitno v stranki SDS izdatno pripravljajo. Vrstijo se medijski zapisi proti delu tožilstva, na Facebooku pa novačenje za protestni shod pred sodiščem.

V ponedeljek bi se z izrekom sodbe obtožencem lahko po več kot letu in pol na prvi stopnji le zaključilo sojenje v primeru podkupovanja v aferi s finskimi oklepniki Patria. Kot je znano, je tožilec Andrej Ferlinc minuli ponedeljek za prvaka SDS in dvakratnega premierja Janeza Janšo predlagal kazen 24 mesecev zapora, za prvega moža Rotisa Ivana Črnkoviča in brigadirja Toneta Krkoviča pa po 22 mesecev zapora. Tožilstvo trdi, da je trojica sodelovala pri delitvi denarja od sklenjenega posla z osemkolesniki.

Janša: Obsodba ne bo zdržala

Janša je v ponedeljek znova zatrdil, da tožilstvo nima nikakršnih dokazov ter da je nedolžen. V intervjuju za današnji Večer pa je izjavil, da morebitna obsodilna sodba ne bo nikoli zdržala. V primeru, da bi bila izrečena obsodila sodba, Janša napoveduje, da bo uporabil vsa pravna sredstva doma in v EU, da bi taka sodba bila razveljavljena.

Že nekaj dni je na Facebooku stara skupina, ki ljudi poziva, naj se v ponedeljek ob 15. uri zberejo pred stavbo sodišča v Ljubljani in protestirajo v podporo Janši. Od povabljenih prek 4.000 uporabnikov Facebooka jih je svoj prihod zagotovo potrdilo okoli 250. Ustanovitelj skupine je sicer neznani Iztok Rozman, ki da se je Facebook skupnosti pridružil šele marca letos, prihajal pa naj bi iz Kidričevega. Kot pravi Janša, je o shodu njemu v podporo obveščen, a da se takšnega shoda ne da primerjati s t. i. ljudskimi vstajami, ker da je pri njih šlo za klasične politične zahteve po zamenjavi vlade.

Kampanja v podpodo voditelju

V nekaterih medijih blizu SDS, spletu in na različnih dogodkih so se sicer zadnje dni zelo okrepili komentarji in pozivi proti tožilstvu in sodstvu. Janša je tako ob včerajšnji 25. obletnici afere JBTZ na svojem Facebook profilu zapisal, da so tožilci iz primera patria ideološki nasledniki vojaškega tožilstva. "Enostavno so napisali in v zaključnih besedah ponovili, da sem neznanega dne na neznanem kraju in na neznan komunikacijski način prejel obljubo neznane nagrade za nekoga drugega. In to zato, da sem menda neznanega dne na neznanem kraju, na neznan način vplival na uradne osebe, da so naredile neznano uradno dejanje," je po poročanju STA navedel Janša.

Na spletni strani SDS se kopičijo razni zapisi vidnih članov stranke, ki razglabljajo o morebitni obsodbi in njenih posledicah. 

"Je scenarij velikega režiserja obsoditi Janšo ne glede na izostanek dokazov - pa naj se pritožuje. Med tem pa izvesti predčasne volitve," pa je dopoldan na Twitterju objavil generalni sekretar v Janševi vladi Božo Predalič, ki je bil tik pred iztekom mandata vlade s strani strankarskega kolega in takratnega ministra Zvoneta Černača imenovan za načelnika upravne enote Grosuplje.

Komentarjev 46
  • Scott 20:33 04.junij 2013.

    KUČAN MILAN; kajne?Tokrat se pa moram strinjati s teboj, saj vsi dobro poznamo pogodbo o prodaji orožja, kučan-Izetbegović!

  • Scott 20:31 04.junij 2013.

    Za Milana Kučana se ve, saj obstaja pogodba o prodaji orožja kučan-Izetbegović, to je tako kot s kliniko v Avstraliji; ta klinika je v Mozirju in je od family lukšić, kar počno sami, namerno po komunistično zlobno in pokvarjeno hočejo ...prikaži več naprtiti političnim nasprotnikom.

  • Scott 20:20 04.junij 2013.

    Pri pritlikavem stvoru, kajne?Eni pravijo, da je to zaradi hudega diabetesa, ki ga ima.?Tudi janković ima tak nasmešek kot ga omenjate, vedno nje.?