Slovenija
28 ogledov

Pred Dravo se branijo s protipoplavnimi vrečami

Narasla Drava na Ptuju
1/3
Prostovoljno gasilsko društvo Ptuj
Drava poplavlja določena območja in posamezne objekte na območju Dravograda ter med Mariborom in hrvaško mejo. Vremenske razmere na širšem območju Koroške se kljub vsemu počasi umirjajo. Reka Drava je v zgornjem toku že nekoliko upadla.

Reka Drava močno narašča že od četrtka pozno zvečer in ponekod že prestopa prestopala bregove, zaradi česar bi ob nadaljevanju močnega deževja lahko še močneje poplavljala posamezna območja med Mariborom in meji s Hrvaško. Določene objekte tam voda že zaliva. Na vtoku iz Avstrije je reka namreč že dosegla pretok okoli 1700 kubičnih metrov na sekundo in poplavlja na izpostavljenih mestih. Hidrologi agencije za okolje (Arso) lahko ta pretok Drave iz Avstrije naraste še na mejo med 1800 in 2000 kubičnimi metri na sekundo.

Ponoči delili vreče

Zgodaj zjutraj je Drava že poplavljala v Vuzenici in okolici, kjer je voda zalivala stanovanjske objekte.Takrat je bila na celotnem območju občine Dravograd zaradi vztrajnega naraščanja Drave sprožen opozorilni alarm oziroma sirena, ki opozarja na nevarnost. Tudi na območju Dravograda Drava na določenih mestih v Dravogradu že poplavlja. Na območju Otiškega vrha se je sprožil zemeljski plaz, ki je zasul tamkajšnjo cesto.

Objekte in ceste pa je zalivalo tudi na območju Raven na Koroškem in Podvelke.

Drava je na območju Dravograda zajezila številne potoke in tudi reko Mislinjo, "ki je Drava ne spusti v strugo, zato poplavlja," poudarjajo gasilci.

Gasilci tamkajšnje gasilske zveze so v noči iz četrtka na petek pospešeno razdeljevali protipoplavne vreče ljudem. "Zaradi podatka o naraščanju Drave in napovedi, da bodo zaradi naraščanja v Avstriji prisiljeni dvigniti zapornice, smo se gasilci zbrali v četrtek okoli 23. ure in se takoj začeli pripravljati. Ponoči smo organizirali posebno dežurstvo, v pripravljenosti je bilo okoli 50 gasilcev," pojasnjuje poveljnik gasilske zveze Bojan Zavec.

Za zdaj, zagotavljajo gasilci, razmere še obvladujejo. Zaradi vse bolj naraščajoče vode zaenkrat  še ne bo potrebno izseljevati prebivalcev v naseljih, kjer reka sicer že poplavlja. Na območju občine Muta je zalitih že več objektov. Drava pa ogroža tudi nekaj objektov v naselju Krčevina pri Vurbergu. Tam so gasilci so enega od objketov že zaščitili s protipoplavnimi vrečami, pra tako cesto ter objekte v naselju Ribiška pot.

Voda že v Dupleku

Drava pa poplavlja tudi že na v spodnjem delu Dvorjan in na območju zgornjega Dupleka. Voda je sicer že zajezila potoke, a zaenkrat večje nevarnosti gasilci ne pričakujejo.

Duplek so poplave huje prizadele že pred dvema letoma. Slovenci in Avstrijci ob reki Dravi, ki so bili žrtve teh poplav, pa se pripravljajo na skupinske tožbe proti podjetju Verbund, ki upravlja z avstrijskimi hidroelektrarnami na Dravi.

Drava je močno narasla tudi na Ptuju, a zaenkrat bregov ni prestopila. Reka je začela tudi tam že počasi upadati.

Hude težave zaradi obilnih padavin in naraslih voda pa imajo to jutro tudi v občini Ig, kjer je poplavila Iška in na območju Cerknice, kjer so gasilci morali reševati tudi človeška življenja.

 

 

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.