Slovenija
20 ogledov

Pred laško pivovarno težki dnevi

Žurnal24 main
Zaradi torkovega umika hrvaškega Agrokorja, ki se je več mesecev potegoval za nakup 52,1-odstotnega deleža Mercatorja, se Pivovarna Laško, ki je skoraj 24-odstotna lastnica "najboljšega soseda", ne bo mogla finančno razdolžiti.

Po oceni prvega nadzornika pivovarne Vladimirja Malenkovića je za Laščane zdaj pomemben datum 31. marec.

Konec marca namreč Pivovarni Laško zapade v plačilo kar nekaj posojil, zato je treba zagotoviti nov reprogram, je danes za STA pojasnil Malenković. Dejal je še, da bosta uprava in nadzorni svet Pivovarne Laško nastale razmere obravnavala prihodnji teden.

Omenjeni delež Mercatorja je bil v lasti konzorcija prodajalcev, bank in družb ter skupine Pivovarne Laško. Agrokor, ki je za delnico Mercatorja ponujal 221 evrov, pa je v torek sporočil, da od nakupa odstopa, ker se doslej s prodajalci ni uspel ničesar dogovoriti.

Že na ponedeljkovi novinarski konferenci je predsednik uprave Pivovarne Laško Dušan Zorko napovedal, da se brez prodaje Mercatorja skupina Pivovarna Laško ne bo mogla razdolžiti.

V primeru prodaje Mercatorja so Laščani predvidevali, da se bodo razdolžili za od 184 do 195 milijonov evrov. Sicer bodo Laščani samo za plačilo obresti letos namenili 25 milijonov evrov, po neuradnih podatkih pa naj bi imela skupina Pivovarna Laško okrog 380 milijonov evrov posojil.

Finančne obveznosti skupine Pivovarna Laško so lani znašale 377 milijonov evrov, od tega je 13 odstotkov dolgoročnih obveznosti. Finančne obveznosti družbe Pivovarna Laško pa znašajo 269 milijonov evrov, od tega je 91 odstotkov kratkoročnih obveznosti.

10 let do vzdržne ravni dolga

Iz Pivovarne Laško pa so sporočili, da se bodo zdaj posvetili scenarijem finančne sanacije skupine, ki so jih predstavili že spomladi leta 2010. Te temeljijo na dolgoročnem reprogramu in alternativnih možnostih dezinvestiranja.

"Najpomembnejša aktivnost bo doseganje dolgoročnih dogovorov z upniki obeh pivovarn. Trenutno ima Skupina Laško od 377 milijonov evrov obveznosti le 13 odstotkov dolgoročnih," so sporočili iz Pivovarne.

Ocenjujejo, da bi družbe skupine vzdržno raven dolga dosegle v desetih letih, seveda z reprogramiranjem pod ugodnimi tržnimi pogoji in „uresničevanjem smele poslovne strategije rasti“.

Komentarjev 2
  • Dixon 14:20 09.februar 2012.

    Še sreča da Mercatorja ne bomo prodali in da se je Agrokor umaknil. Zato da je laško v težavah ni kriv ne mercator, ne banke, še manj pa država. Krivo je bivše vodstvo z Šrotom na čelo, ki so naredili ...prikaži več v laškem veliko škode. Kar ne predstavljam si kaj bi se zgodilo z mercatorjem v primeru prodaje, police trgovin bi zasedli tuji izdelki, naše gospodarstvo bi še bolj pešalo. Poglejte si samo police drogerij DM, kjer sploh ne moreš več dobiti slovenskih izdelkov, v ospredju le še tuji in vse to uničuje naše gospodarstvo in tukaj bi morali na bolj direkten način zaščititi nacionalni interes! In v drugih trgovinah ni nič boljše!

  • Vseslovensko Združenje Malih D 11:25 09.februar 2012.

    VIDEO REPORTAŽA z zadnje skupščine Pivovarne Laško – seznanitev s pogodbo o prodaji Mercatorja brez vsakršne možnosti vprašanj, razprave; zavrnjeni vsi predlogi za dokapitalizacijo, potrjen »pogodbeni koncern«, 30.01.2012 http://www.youtube.com/watch?v=KS7yN9J4JIs&feature;=player_embeddedNa 19. skupščini družbe Pivovarna Laško, d.d., je ...prikaži več predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev (VZMD), mag. Kristjan Verbič, zastopal 317 delničarjev s 44.186 delnicami/glasovi, ki so praktično brez izjeme podprli nasprotni predlog VZMD, vložen po sklicu skupščine, 6. 1. 2012. Omenjeni nasprotni predlog sicer ni bil predmet glasovanja, saj je Uprava Pivovarne Laško umaknila sklep pod točko 6b, potem ko Mercator ni objavil prevzemne ponudbe za Pivovarno Laško, po siceršnji objavi namere, dne 22. 12. 2011.Zato so strokovni sodelavci VZMD, posebej spričo zaskrbljujočih zaključkov analize Kupo-prodajne pogodbe za delnice Mercatorja, pripravili nov nasprotni predlog, ki