Slovenija
923 ogledov

Takrat smo JLA pokazali kaj zmoremo, danes bi bilo težje

Pekrski dogodki Muzej narodne osvoboditve Maribor/Wikipedia
Pahor pogreša nekdanjo zmagovalno miselnost. In volitve po njegovem ne bodo prinesle sprememb, če bomo razmišljali po starem.

Predsednik republike Borut Pahor je na današnji spominski slovesnosti Mestne občine Maribor ob 30. obletnici Pekrskih dogodkov poudaril, da "Slovenci zmagujemo, če sodelujemo". "To zmagovalno miselnost bomo letos, ob obletnici, pogrešali," je dodal.

Kot je dejal, je bila ob ustanavljanju samostojne države pred 30 leti odločilnega pomena politična in ljudska enotnost. "Zdi se, da v današnjih, bistveno bolj naklonjenih domačih in mednarodnih razmerah ne čutimo potrebe po iskrenem dialogu, premoščanju razlik in oblikovanju skupnih ciljev. Gotovo nismo v taki stiski in tako usodnem razpotju kot tedaj. Kljub temu bi bilo zrelo in odgovorno, če bi se trudili sodelovati tudi zdaj," je povedal v slavnostnem nagovoru zbranih pred Izobraževalnim centrom Pekre.

Kaj se je zgodilo 23. in 24. maja 1991?

Jugoslovanska ljudska armada (JLA) je v času slovenskih priprav na razglasitev samostojnosti obkolila učni center teritorialne obrambe (TO) v Pekrah in zahtevala izročitev slovenskih nabornikov, Mariborčani pa so posledično zasedli ulice. Med pogajanji na sedežu mariborske občine so vojaški policisti aretirali poveljnika Vzhodnoštajerske pokrajine TO Vladimirja Miloševiča in ga odpeljali v vojašnico, kjer mu je bila pred improviziranim vojaškim sodiščem izrečena oprostilna sodba.

Po tej aretaciji so se oklepniki JLA umaknili izpred učnega centra, ljudje pa so vztrajali na ulicah, da bi preprečili morebitne nove izpade jugoslovanske vojske. Skupina protestnikov je 24. maja zvečer na Ljubljanski ulici v središču Maribora poskušala ustaviti vojaški oklepnik, ta pa je povozil Josefa Šimčika, ki velja za prvo smrtno žrtev med slovenskim osamosvajanjem.

Pahor je izrazil zaskrbljenost, da se v Sloveniji "preveč navajamo samo na nasprotovanje in celo na izključevanje". "Nestrpen govor o nasprotnikih je med lastnimi privrženci deležen večjega navdušenja kot poudarjanje svojih ciljev ali zamisli. Če se bomo glede tega še naprej lahkomiselno prepuščali takemu toku, se bomo znašli v položaju, ko bo lažje oblikovati politiko proti kot politiko za. To pa bo poglabljalo razlike med nami in komurkoli zelo oteževalo vodenje državnih zadev, ki so pomembne za varnost in blaginjo ljudi," je navedel.

Ocenjuje, da je pričakovani iztek epidemije covida-19 in praznovanje okrogle obletnice ustanovitve države pravi trenutek za razmislek o tem. "Obstoječe politično obnašanje je težko dolgoročno vzdržno, vsekakor pa nikdar ni koristno za večino ljudi. Glede tega je pomembno razumeti, da volitve, predčasne ali redne, niso rešitev same po sebi, če bomo ostali pri enakih vzorcih obnašanja," je dodal.

"Ljudje so prepoznali nevarnost in zmogli dovolj moči za upor"

Zbrane na slovesnosti sta nagovorila tudi mariborski župan Saša Arsenovič in županja Maribora v času Pekrskih dogodkov Magdalena Tovornik. Slednja je povedala, da je "pravi zmagovalec Pekrskih dogodkov civilno prebivalstvo".

"Vsi pravni, organizacijski in drugi temelji nove države so res nastajali v pristojnih republiških službah in parlamentu v Ljubljani. A tukaj ob vznožju pohorskih gozdov, kjer je zemlja še vedno prepojena s krvjo številnih domoljubov partizanov, ki so 50 let prej obležali pod streli nekega drugega okupatorja, so ljudje takoj prepoznali nevarnost in zmogli dovolj moči za upor proti JLA, ki je tisti dan 23. maja sklenila grobo ustaviti načrtovano pot do samostojne Slovenije," je dejala in med drugim izpostavila pomembno vlogo, ki so jo takrat odigrali mediji.

Po besedah Arsenoviča so Pekrski dogodki dokaz, da "Mariborčani znamo stopiti skupaj, ko je to zgodovinsko potrebno in pomembno".

Slovesnosti so se udeležili predstavniki veteranskih in domoljubnih organizacij ter udeleženi v dogajanju pred 30 leti, ko je Jugoslovanska ljudska armada (JLA) 23. maja 1991 obkolila učni center teritorialne obrambe v Pekrah in zahtevala izročitev slovenskih nabornikov, Mariborčani pa so zasedli ulice.

Državna slovesnost ob 30. obletnici teh dogodkov bo zvečer pred mariborsko Kadetnico. Pred koncertom Big Band Orkestra Slovenske vojske bo zbrane nagovoril predsednik vlade Janez Janša.

Komentarjev 11
  • Kirka 14:39 23.maj 2021.

    Mene je kurir CZ "snel" pred hišo z listkom, kje je zbirno mesto. V pol ure sem bila tam, kot "bolničarki s tečajem" so mi na roko pripeli trak RK in v primeru napada naj bi (z drugimi ženskami) skrbela ...prikaži več za ranjene. Mož se je javil na občini in dobil zadolžitve, doma sta ostala 2 otroka s starimi starši. Za današnjo Slovenijo, dokler je glavni Janša, ne bi mignila niti s prstom, ampak bi poskrbela zgolj in samo za lastno r it. Zgled pa imam v sedanji vladi.

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 16:41 22.maj 2021.

    Kako ste pokazali, kaj zmorete Borči ?! Bežati proti Švici ali skrivati se v kleteh ?! Banda nastopaška....mi pripadniki TO, policisti in civilisti smo bili zunaj na okopih, ko je pokalo, nobenega od vas, ki se imate za "osamosvojitelje" ni bilo zraven !!

  • Ender3 13:51 22.maj 2021.

    Katastrofalni politikanti brez odgovornosti nam služijo že 30 let in vse slabše nam se piše. Lustrirat jih in onemogočit, kakršnokoli javno funkcijo.