Slovenija
488 ogledov

Pred nedeljo še toliko neopredeljenih

Trojni referendum Žurnal24 Glasovnice za trojni referendum.
Čeprav anketa kaže na 44-odstotno volilno udeležbo, se lahko zgodi, da se to ne bo uresničilo.

V nedeljo bo potekal referendumski trojček o RTV Slovenija, vladi in dolgotrajni oskrbi. Anketa, ki jo je za časnik Delo opravil inštitut Mediana kaže, da je dobra petina vprašanih glede referendumskih vprašanj še neopredeljena.

Anketa kaže na 44-odstotno volilno udeležbo, čeprav je treba biti pri tem previden, saj vprašani pogosto v anketi podajo družbeno zaželen odgovor. Lahko se torej zgodi, da bodo volivke in volivci, utrujeni od treh predhodnih letošnjih volilnih nedeljskih opravil, to nedeljo preživeli drugače in na koncu na volišče ne bodo odšli, navaja Delo.

Po mnenju Delovega javnomnenjskega analitika Romana Zatlerja izkušnje tudi kažejo, da je udeležba na referendumih sicer praviloma nižja kot na državnozborskih in predsedniških volitvah. "Po ocenah bi lahko napovedali, da bo udeležba najverjetneje bliže spodnjega roba intervala zaupanja, od 39- do 40-odstotna," je dejal za časnik.

Podatki ankete kažejo, da ima največ podpore med vprašanimi zakon o dolgotrajni oskrbi, z minimalno razliko sledi podpora zakonu o RTV Slovenija, najmanj podpore pa ima zakon o vladi.

Za uveljavitev sprememb zakona o RTV Slovenija je 48,2 odstotka vprašanih, 30,2 odstotka je proti, 20,1 odstotka ne ve, 1,4 odstotka vprašanih pa ni želelo odgovoriti.

Za uveljavitev sprememb zakona o dolgotrajni oskrbi je 48,8 odstotka anketirancev, proti je 30,7 odstotka, 19,3 odstotka ne ve, 1,2 odstotka vprašanih pa ni želelo odgovoriti.

43,9 odstotka vprašanih pa je za uveljavitev sprememb zakona o vladi. 33 odstotkov je proti, 21,7 odstotka ne ve, odgovoriti pa ni želelo 1,3 odstotka vprašanih.

Anketo je Mediana izvedla med 22. in 24. novembrom 2022 na vzorcu 507 anketirancev.

Opolnoči nastopi volilni molk

Danes je še zadnji dan kampanje pred nedeljskimi referendumi, saj se opolnoči začne volilni molk, ki bo veljal vse do zaprtja volišč v nedeljo ob 19. uri. Za kršitve volilnega molka so predvidene globe, ki za posameznika znašajo do 250 evrov, za organizatorja kampanje pa do 3000 evrov. 

Na referendumih je bilo od torka do četrtka mogoče predčasno glasovati. V prvih dveh dneh je to možnost izkoristilo 2,55 odstotka volilnih upravičencev. 

Zakoni bodo na referendumih zavrnjeni, če bo proti njim glasovala večina volivcev, ki so veljavno glasovali, in če bo obenem proti glasovala najmanj petina vseh volivcev. Glede na podatke o številu volivcev na dan 11. november mora tokrat proti uveljavitvi vsakega izmed zakonov glasovati 338.869 volivcev. 

Delni neuradni rezultati bodo znani že v nedeljo, dan pozneje bodo ugotavljali izid po pošti iz Slovenije, teden dni pozneje pa še po pošti iz tujine. Uradni izid referenduma bo glede na rokovnik Državne volilne komisije predvidoma znan šele januarja, saj morajo zaradi ugotavljanja kvoruma ugotoviti še število volivcev, ki so umrli od dneva sestave volilnega imenika do zaključka glasovanja.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1