Slovenija
1445 ogledov

"Po neprespanih nočeh ni bilo časa niti za dnevni obrok"

Novice: Interpelacija šolske ministrice: "Simona Kustec je tragična figura" - Vlada RS Simona Kustec Vlada RS
V večjem delu opozicije ob obravnavi interpelacije Kustečeve izpostavljajo predvsem dolgotrajno zaprtje šol.

V večjem delu opozicije so v predstavitvi stališč poslanskih skupin ob obravnavi interpelacije ministrice Simone Kustec izpostavili predvsem dolgotrajno zaprtje šol, ki da bi ga ministrica morala preprečiti. Podporo interpelaciji napovedujejo v LMŠ, SD, Levici in SAB, v SNS je ne bodo podprli, v DeSUS pa svojega ravnanja niso jasno napovedali.

"Verjemite mi, da v danem trenutku zahtevnih razmer, pritiskov časa, pričakovanj, pogosto tudi želja, da bi lahko s čudežno palico premagala cel virus, po neprespanih nočeh, dnevnih, ko dobesedno ni bilo časa pojesti niti dnevnega obroka hrane, nismo znali in nismo zmogli drugače. Vse naše rešitve so bile optimalnost v danem trenutku, ki so najprej sledile pravici do zdavja ljudi, nato v teh razmerah do najbolj optimalnih oblik neprekinjenega pridobivanja znanja." 

Simona Kustec

Po besedah Aljaža Kovačiča (LMŠ) mora ministrica za izobraževanje, znanost in šport oditi tudi zato, "ker v resnici sploh ni ministrica, ampak je zgolj izvrševalka politike dejanskega ministra Janeza Janše". "Ko so drugi, predvsem predsednik vlade, posegali v njen resor, je molčala in ga ni zaščitila," je dejal. Pri tem je omenil negativen vpliv šolanja od doma na čustveni, psihofizični in kognitivni razvoj otrok, opozoril pa tudi na poglabljanje razlik v znanju in socialni neenakosti. "Čeprav je ves čas govorila, da se morajo vzgojno-izobraževalni zavodi zapirati zadnji in odpirati prvi, je ravnala obratno. Prva je zaklepala, zadnja odklepala," je bil kritičen. Omenil je tudi nesmiselne ukrepe na področju športa in posege v visoko šolstvo.

Simona Kustec "Neučinkovito, ..." Slovenija Interpelacija zoper Kustečevo vložena. To so očitki.

Po mnenju Bojane Muršič (SD) so največji poraženci epidemije covida-19 otroci in mladostniki. Ti od samostojnosti države naprej niso nikoli tako kot sedaj potrebovali kompetentnega ministra za izobraževanje, njegovo oporo, zavezništvo, integriteto, strokovnost, kleno držo in sočutje, je prepričana. Po njenih besedah je funkcija ministra s prvim dnem epidemije postala poslanstvo, zahtevala je, da se s funkcije pomete tudi najmanjše drobtinice politike, strankarskih interesov in tudi osebnih šibkosti. Muršičeva je Kustečevi dodelila negativno oceno, prepričana je, da bi morala ministrsko mesto zapustiti že pred meseci, saj da ni zmogla stoično odgovoriti na vse stiske izobraževanja, ampak je podlegla politiki predsednika vlade.

Miha Kordiš (Levica) je med drugim ministrici očital neupoštevanje stroke pri ukrepih v šolstvu v času epidemije, kritičen je bil do tega, da je imelo odprtje trgovin prednost. "Božična nakupovalna mrzlica je zamaknila odprtje šol daleč v januar," je dejal. Opozoril je tudi na socialno enakost, ki da se je pokazala v času epidemije, saj nekateri otroci niso imeli potrebne opreme za šolanje na daljavo, pa tudi ne pomoči staršev pri tem. Ministrstvo tudi ni predložilo nobenih podatkov in izračunov, ki bi bili podlaga za sprejemanje ukrepov, svoj podcenjujoč odnos do znanja pa je Kustečeva izkazala tudi ob protestu dijakov, meni Kordiš. Očital ji je tudi servilnost predsedniku vlade pri poskusih destabilizacije in razgradnje javnega visokošolskega prostora.

Simona Kustec "Neučinkovito" Slovenija Štiri stranke vlagajo interpelacijo zoper šolsko ministrico

Maša Kociper (SAB) je med predstavitvijo očitkov iz interpelacije med drugim omenila pomanjkanje dialoga z deležniki v vzgoji in izobraževanju in odsotnost ukrepov za preprečevanje socialnih stisk mladih. Na področju športa je ministrici očitala izključevalen in podcenjujoč odnos, na področju visokega šolstva in znanosti pa postavljanje interesov zasebnih izobraževalnih institucij pred kakovost visokošolskega izobraževanja in blokado zaposlovanja raziskovalcev na javnih raziskovalnih organizacijah. Večji del stališča je posvetila dolgotrajnemu zaprtju šol, pri čemer je opozorila na nepopravljive posledice v psihosocialnem razvoju. Ob tem je Kociprova tudi vprašala, kaj bo drugače ob morebitnem novem valu epidemije in kolikokrat v tem šolskem letu bodo otroci še prenehali hoditi v šolo.

Koronavirus, covid-19, maske, ljudje Slovenija "Do leta 2022 bomo vsi po vrsti nosili maske"

V poslanski skupini DeSUS po besedah Ivana Hršaka ocenjujejo, da Kustečeva ni slaba ministrica, a je bila soočena z nepričakovanimi dogodki. S prekinitvijo običajnega načina izobraževanja je bilo potrebnih veliko improvizacij in učenja, a ji je uspelo doseči mnoge kompromise med učitelji, učenci, starši in zdravstveno stroko, je dejal Hršak. Je pa po njegovih besedah storila tudi nekatere napake, ko je bila recimo fotografirana brez maske na dogodku, kjer se ni vzdrževalo primerne razdalje, zgodila se je tudi krivica otrokom s posebnimi potrebami. Po Hršakovih besedah se poslanci DeSUS strinjajo, da ministrica ni storila čisto vsega, da bi bilo v času epidemije na njenem področju za vse ustrezno poskrbljeno, a "vendar je težko reči, da si zaradi tega zasluži, da jo kar odslovimo". Če interpelacija ne bo uspešna, ji v DeSUS želijo sporočiti, naj se še bolj zaveda odgovornosti, ki pritiče njenemu položaju, storjene napake pa naj bodo opomin tako njej kot bodočim ministrom, ki se bodo soočili s podobno situacijo.

covid-19 slovenija šola covid-19 Slovenija Šole bi v primeru poslabšanja stanja prešle na model C. Kaj to pomeni?

Zmago Jelinčič Plemeniti je v imenu poslancev SNS dejal, da je Kustečeva prevzela resor, ki je bil v popolnem razsulu. Nekaj zadev je že popravila, nekaj jih bo še morala, meni Jelinčič. Medtem ko se glede vsebine, ki jo ministrici za izobraževanje očitajo v interpelaciji, ni opredeljeval, pa je poslanec izpostavil, da ga moti, da v vrtcih vzgojiteljice ne dovolijo predvajanja pesmi v tujih jezikih, da v učnem načrtu ni več lepopisa, pripombe je imel tudi na permisivno vzgojo. Po njegovem mnenju je v izobraževalnem sistemu prišlo do popolnega razvrednotenja nekaterih učnih predmetov. Ocenjuje, da bo ministrica morala še marsikaj postoriti do konca mandata. "SNS vas bo pri tem podpirala, ne računajte pa, da bomo tiho," je povedal.

Poslanca narodnih manjšin svojega stališča v uvodu seje nista predstavila.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • Pepe007 14:24 15.marec 2021.

    Prav smešni so s to interpelacijo. Če bi stopila h KUL, pa bi bilo vse OK in naprej ministrica. Neverjetna dvoličnost opozicije v upanju za preboj na oblast s katere so sami sestopili.

  • Ender3 14:12 15.marec 2021.

    Kaj lahko naredi intelektualka, če mora delati in jesti na ukaz avtokrata, ki se ne lasti samo vlado, njegovi ujetniki smo vsi državljani. Temu je potrebno narediti konec.!

  • duc1 11:16 15.marec 2021.

    NIČ NISTE NAREDILI IN NIČ DELALI-SAME LAŽI.