Slovenija
14 ogledov

Pred referendumom na ustavno sodišče

Zna se zgoditi, da bodo na koncu o usodi sporazuma odločili ustavni sodniki. FOT Žurnal24 main
Odbor za notranjo politiko je sprejel sklep, s katerim DZ v obravnavo in sprejem predlaga sklep o zahtevi ustavnemu sodišču za presojo posledic referenduma o noveli zakona o odvetništvu.

Poslanci o tej temi že razpravljajo na izredni seji državnega zbora (DZ). Kot je znano, opozicijski poslanci predlagajo razpis referenduma hkrati z evropskimi volitvami 7. julija. Predlagajo referendumsko vprašanje: Ali ste za to, da se uveljavi novela zakona o odvetništvu, ki jo je DZ sprejel na seji 27. marca 2009.

Ključno za presojo ustavnega sodišča glede zahteve za oceno ustavnosti posledic referenduma pa je po mnenju poslanca SDS Branka Grimsa vprašanje zgledov, ki jim lahko Slovenija sledi na tem področju. Pojasnil je, da imata Nemčija in Avstrija, ki tako kot Slovenija spadata v rimsko-germansko pravno skupino, odvetniško tarifo določeno v zakon, "medtem ko nas novela oddaljuje od take ureditve".

Poslanec Anton Anderlič (LDS) pa je pojasnil, da so z novelo le popravili pomanjkljivosti veljavnega zakona, ki so ga sprejeli v prejšnjem mandatu. Med najnujnejšimi popravki je omenil zagotavljanje odvetnikov za brezplačno pravno pomoč in zastopanje po uradni dolžnosti. Kot je dejal, je smiselno vprašati ustavno sodišče, ali bi zadržanje oziroma zavrnitev novele povzročila protiustavne posledice.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.