Slovenija
17 ogledov

Pred sodnika še zadnji

Prihod na sodišče Gregor Katič
Mirko Krašovec je edini med obtoženimi, ki krivde ni priznal.

Nekdanji ekonom mariborske nadškofije Mirko Krašovec, ki je v zadevi Betnava osumljen napeljevanja h kaznivemu dejanju v škodo EU, na današnji obravnavi krivde ponovno ni priznal.

Tožilec Krašovcu očita, da je septembra 2009 psihološko vplival na direktorico družbe Betnava Dragico Marinič in na svojega pomočnika Antona Ekarta, da sta z nekdanjim gradbenim nadzornikom Vegrada Karlom Bogatinom ponaredila dokumentacijo in z njo od gospodarskega ministrstva za dvorec Betnava pridobila 1,7 milijona evrov evropskih sredstev.

Vendar se je izkazalo, da je Betnava ministrstvu pošiljala račune za gradbena dela, ki niso bila nikoli opravljena, zato je mariborska nadškofija pozneje ta denar vrnila.

Preslepili ministrstvo

Po navedbah tožilstva so vodilni v družbi Vegrad odredili in izdelali lažne poslovne listine (gradbene situacije in račune za neizvedena dela) ter v sodelovanju z vodilnimi v Betnavi lažno izkazovali izvršitev plačil po teh računih in situacijah (s fiktivnimi kreditnimi pogodbami in večkratnim vzajemnim nakazovanjem sredstev med tekočimi računi). Pozneje so te gradbene situacije ter dokazila o plačilih z lažno vsebino uporabili kot podlago zahtevku za izplačilo sredstev EU.

Tako so gospodarsko ministrstvo preslepili, da je izplačalo znesek 1,772 milijona evrov, pri čemer so bila sredstva na zahtevo ministrstva po enem letu vrnjena. Sočasno naj bi vodilni v Vegradu z goljufijo pridobili protipravno korist v višini 1,7 milijona evrov.

Komentarjev 3
  • privat 20:28 23.avgust 2013.

    bojo bojo...kdo pa sploh za kaj odgovarja?? Ja mali ljudje odgovarjajo...veliki pa imajo poslanstva ,ki jim je nemogoče kaj drugega prepisati kot "nedolžen" tudi tisti bogovi ,ki so krivi dobijo take minimalne kazni da je škoda papirja za obsodbe!

  • Lavdan 14:07 23.avgust 2013.

    Par očenašev in bog bo vse oprostil. Upajmo, da mu sodniki ne bodo.

  • renemario 13:32 23.avgust 2013.

    Priznal ali ne, kriv je bandit farški!