Slovenija
1434 ogledov

Pred volitvami: SDS skrbijo migracije in begunske kvote

Lezbos, begunci Epa
Begunci bodo za nekatere stranke vroča predvolilna tema.

"Dotok migrantov v Bosno in Hercegovino se krepi v zadnjih tednih. Dotok migrantov, ki v našo državo prihajajo iz Bosne in Hercegovine, v zadnjem letu povečal za 373 odstotkov," je na današnji novinarski konferenci dejal poslanec SDS Branko Grims, ki okoli dva meseca pred volitvami svari pred novim begunskim valom. 

Policija pričakuje povečanje poskusov ilegalnih prestopov meje

"Še pred množičnim prilivom ilegalnih migracij v letih 2015/16 je slovenska policija pri nezakonitih prehodih meje opažala t. i. sezonske oscilacije. Tako je število nezakonitih prehodov meje v času zime vedno padlo, odstotek je bil povezan z dejanskimi vremenskimi razmerami tako v bližnji regiji, kot na celotni smeri nezakonitih potovanj. Z izboljšanjem vremenskih razmer tudi letos pričakujemo povečanje poskusov nezakonitega prestopa meje," pa pravijo na policiji.

"Vdirajo tam, kjer žice ni"

"Ograja oziroma žica na meji s Hrvaško se je prav ob povečanem toku ilegalnih migrantov v Belo krajino izkazala za izjemno učinkovito. Gre rast kar 373 odstotkov glede na enako obdobje lani, toda praktično vsi ilegalni migranti vdirajo preko meje v Slovenijo tam, kjer žice ni," še pravi Grims.

Od začetka letošnjega leta do konca februarja so policisti na območju Republike Slovenije obravnavali 441 (125) ilegalnih prehodov državne meje. Število se je glede na prva dva meseca preteklega leta povečalo za 252,8 odstotka.

"Število sprejetih oseb v državo, je skoraj enako, kot v enakem obdobju prejšnjega leta. Na bistveno zmanjšanje število vrnjenih oseb v sosednje države je vplivalo predvsem večje število podanih namer za podajanje prošnje za mednarodno zaščito Število sprejetih oseb v državo je skoraj enako kot v enakem obdobju prejšnjega leta. Na bistveno zmanjšanje število vrnjenih oseb v sosednje države je vplivalo predvsem večje število podanih namer za podajanje prošnje za mednarodno zaščito," še dodajajo na policiji.

Izredna seja in novi ukrepi

SDS se situacija glede migrantov zdi tako alarmantna, da zahtevajo sklic izredne seje DZ, na kateri bi razpravljali o njihovem predlogu, naj Slovenija odstopi od evropskih begunskih kvot. Kot je danes pojasnil Grims, imajo že zbranih dovolj poslanskih podpisov podpore in bodo zahtevo vložili v kratkem.

Prebežniki, ki v Slovenijo prihajajo preko sistema begunskih kvot niso ilegalni migranti, pač pa begunci, ki so že prebegnili v katero od najbolj obremenjenih držav EU in bodo po dogovoru med državami članicami razporejeni po EU. Begunskim kvotam nasprotujejo tri države članice EU. V Slovenijo je bilo doslej premeščenih 253 oseb, od tega iz Italije 77 državljanov Eritreje, trije državljani Sirije in en državljan Jemna ter iz Grčije 149 državljanov Sirije, 17 državljanov Iraka in šest oseb brez državljanstva.

V Sloveniji brez možnosti za zaščito

SDS državnemu zboru predlaga tudi sprejem priporočila vladi, naj v 15 dneh pripravi vse tiste spremembe predpisov, ki so potrebne za preprečitev zlorab pravice do mednarodne zaščite. Vlada, ki opravlja tekoče posle, naj tako v DZ spet vloži predlog sprememb zakonodaje, po kateri nihče, ki prihaja iz tretje države ter vstopi v Slovenijo preko ozemlja varne države, v Sloveniji ne bi mogel vložiti prošnje za mednarodno zaščito.

Komentarjev 12
  • dragec 17:04 06.april 2018.

    Grimsić,pazi na ritko, prihajajo muslići

  • ivan83 11:40 06.april 2018.

    Kako da nebi, vsakega državljana bi to moralo skrbeti, da ne bomo enkrat manjšina v lastni državi!!

  • rogixl 06:37 06.april 2018.

    Tega Grimsa človek res ne more razumeti, enkrat bi rušil ograjo, po drugi strani pa govori o njeni učinkovitosti. Eno samo predvolilno blebetanje SDS-a.