Slovenija
57437 ogledov

Pred vrati je podražitev, ki nas bo vse udarila

denar bankovci Profimedia
Cene bi lahko bile višje tudi do 15 odstotkov.

Zbornica komunalnega gospodarstva napoveduje višje cene komunalnih storitev. Na podlagi analiz vpliva podražitev ključnih stroškov bi lahko bili priča zvišanju posameznih komunalnih storitev v višini od 9 do 15 odstotkov. Pričakujemo lahko tako podražitev oskrbe s pitno vodo in zbiranja odpadkov. 

Na podražitev lahko vplivajo tako višje cene energentov, surovin kot tudi inflacija. Na podlagi analize ocenjujejo, da bi se oskrba s pitno vodo lahko podražila za 11,7 odstotka, odvajanje odpadne vode za 10,2 odstotka, čiščenje odpadne vode za 15,5 odstotka ter zbiranje odpadkov za 9,3 odstotka. 

Za MMC je direktor Zbornice komunalnega gospodarstva Sebastijan Zupanc dejal, da so glavni krivec za podražitve dražji energenti. Najbolj se bo podražilo čiščenje odpadnih voda. Razloga sta dva - podražitev ravnanja z blatom in podražitev elektrike, saj gre pri čiščenju odpadnih voda za veliko porabo električne energije. Slovenija nima ustrezne infrastrukture za odstranjevanje blata, zato je odvisna od izvoza v tujino, kar pa je drago. 

Zupanc je opozoril tudi na dvig drugih storitev, kot so pogrebna služba, urejanje in čiščenje javnih površin, vzdrževanje cest in tako naprej. 

V Kranju (še) brez podražitve

O ceni komunalnih storitev so v sredo razpravljali v občini Kranj, kjer pa podražitve niso izglasovali. O njej bodo verjetno morali razpravljati ponovno na prihodnji seji.

Štiričlansko gospodinjstvo sedaj plačuje 20,93 evra, po predlogu pa bi od 1. julija do konca leta 2022 plačevalo 22 evrov, v prvi polovici leta 2023 23,55 evra, od 1. julija 2023 pa 22,45 evra. 

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 17
  • rd2dmk2 09:14 27.maj 2022.

    komunala zbira odpadke. katere ? papir konzerve, plastiko. na dinosu je tona pairja okoli 100€, tona konzerv od piva 700€ torej bi nam morali še plačat. ne pa da nam zaračunavajo. drugo, tole je nek kartelni dogovor. ok, so vsi ...prikaži več drugi pa dejmo zdej še mi. in kot tretje naj se zaračuna proizvajalcu smeti. jest v svojem okolju opažam naslednje. velika večina turistične dejavnosti prelaga komunalne potrebe na skupnost. naj se to končno neha in naj se začne strikno zaračunavat pridelovalcem smeti.

  • radovednica 08:42 27.maj 2022.

    Komunala, predvsem zbiranje odpadkov je popolna mafija že do sedaj, saj zaračunavajo po nekih teoretičnih izračunih vsem proporcionalno enako, ne glede na to ali odpadke sploh odvajaš ali ne in ali si vesten v zbiranju in zmanjševanju, drugi pa ne. ...prikaži več O blatu iz čistilnih naprav pa je sploh škoda izgubljati besede, saj več kot polovica komunal sploh nima pojma o tem, zgolj nekaj zaračunavajo, blato pa v neustrezni obliki konča tam, kjer najbolj sami govorijo, ne bi smelo!

  • Avatar lopov
    lopov 08:35 27.maj 2022.

    V vsaki krizi se najdejo voluharji kjer zavohajo dobiček ker vlada nima nekih zakonov ki bi bdela nad tem in preverjala dejansko upravičenost