Slovenija
2 ogledov

Predalič zaradi arhivov pri kriminalistih

(Foto: BOBO) Žurnal24 main
Nekdanji generalni sekretar vlade Božo Predalič je kriminalistom na oddelku za gospodarsko kriminaliteto Policijske uprave Ljubljana pojasnil okoliščine predaje vladnih arhivov.

Ob tem je opozoril na po njegovem mnenju sporno sestavo tako imenovane Cviklove komisije ter "na dejstvo, da vse do danes ni bil predstavljen niti en konkreten dokaz, da je resnično prišlo do nezakonitega fotokopiranja preko 37.000 dokumentov," je zapisano na spletni strani SDS. Hkrati je Predalič policistu predal dokument, v katerem strokovni sodelavec oddelka za arhiviranje generalnega sekretariata Marko Jurečič kabinetu generalnega sekretarja vlade pojasnjuje razloge, zaradi katerih je bilo v oddelku za arhiviranje in reprodukcijo narejenih 39.167 fotokopij.

Ob tem v SDS opozarjajo, da je bil ravno Jurečič kasneje član tako imenovane Cviklove komisije, ki je ugotovila, da je bilo do konca leta 2008 na fotokopirnem stroju v arhivu narejeno preko 37.000 fotokopij. Do tega poročila pa je prišlo na zahtevo kabineta generalnega sekretarja Predaliča, ki je želel pojasnilo za veliko porabo pisarniškega papirja, še piše na spletni strani SDS. Nekdanji generalni sekretar vlade je policista na današnjem pogovoru tudi opozoril, da bi bilo treba sprožiti kazenski pregon proti osebam, ki so z opustitvijo dolžnega ravnanja neposredno odgovorne, da arhivi z Župančičeve 3 in generalnega sekretariata vlade niso bili v zakonitem roku urejeni in predani Arhivu RS.

Kot je znano, je sedanji generalni sekretar vlade Milan M. Cvikl v začetku februarja izrazil sum, da so v času vlade Janeza Janše kopirali več kot 30.000 dokumentov, magnetogramov in osebnih map, kar naj bi se dogajalo pod Predaličevim nadzorom. Z oddelka za gospodarsko kriminaliteto Sektorja kriminalistične policije PU Ljubljana so nato poslali Predaliču "vabilo osebi, ki bi lahko dala koristna obvestila", nekdanji generalni sekretar vlade pa je na pogovor odšel danes.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.