Slovenija
101 ogledov

Predčasno glasovanje kaže, da bo kvorum dosežen

referendum Nik Rovan
Če bi že v preteklosti veljala takšna referendumska pravila kot veljajo za nedeljski referendum, bi nekaj zakonov, ki so bili na referendumih zavrnjeni, obveljalo. Med njimi družinski zakonik.

Predčasno je na referendumu o izenačitvi istospolnih zvez glasovalo 24.480 volivcev, kar je 55 odstotkov več kot leta 2012, ko smo glasovali o družinskem zakoniku. 

Če iz udeležbe na predčasnem glasovanju sklepamo na udeležbo v nedeljo, bo kvorum dosežen, odločalo pa bo razmerje med glasovi za in proti. 

Če bi razmerje med glasovi za in proti ostalo enako kot leta 2012 na glasovanju o družinskem zakoniku, bi proti glasovalo 434 tisoč ljudi, kar je skoraj sto tisoč več od potrebnega kvoruma, skupna volilna udeležba pa bi bila 47-odstotna. Pri izračunu smo upoštevali, da bo tudi udeležba v nedeljo toliko višja kot je bila v predčasnem glasovanju in da bi število glasov za in proti ostalo enako. 

Preberite: Resnice in neresnice o referendumskem kvorumu

Drugič velja kvorum

Referendum o noveli zakona o zakonski zvezi bo 23. referendum v zgodovini in drugi referendum po novih pravilih, ko mora za zavrnitev zakona glasovati vsaj 20 odstotkov volivcev.

Prvi je bil referendum o arhivski noveli, ko je glasovalo slabih 12 odstotkov volivcev. Zavrnitev bi moralo zakona potrditi vsaj 20 odstotkov vseh volilnih upravičencev.

Družinski zakonik bi obveljal

Če bi takšna referendumska pravila veljala v preteklosti, bi nekaj zakonov, ki so bili na referendumih zavrnjeni, obveljalo, med njimi družinski zakonik.

Proti družinskemu zakoniku je proti glasovalo 279.937 volicev, za je bilo 233.268, volilna udeležba pa je bila nekaj manj kot 30 odstotna. Volilcev, ki so glasovali proti, je bilo manj kot 20 odstotkov volilnega telesa. Pravico glasovati je imelo 1.709.417,  torej okoli šest tisoč manj, kot letos, ko bo imelo volilno pravico okoli 1.715.500 ljudi. Za dosego kvoruma nasprotniki letos potrebujejo okoli 343.000 glasov. 

Če bo več glasov za, bo zakon sprejet, ne glede na udeležbo

"V bistvu je zadeva preprosta. Zakon bo sprejet, če bo glasov ZA več kot glasov proti. Neudeležba zato nasprotnikom novele zakona omogoča, da lažje dosežejo cilj," pravi ananitik dr. Samo Uhan.
 

"Pri zagovornikih zakona se pojavlja dilema ali s tem, ko pridejo na referendum pravzaprav ne pomagajo nasprotnikom (ker omogočajo kvorum), vendar to ne drži," dodaja Uhan. 

"V Sloveniji je uveljavljen institut zavrnilnega kvoruma, kar pomeni, da nimamo splošne zahtevane udeležbe za uspešnost referenduma, pač pa imamo 20-odstotno udeležbo celotnega volilnega telesa, ki pa se zahteva samo za nasprotnike (v tem primeru novele zakona). To pomeni, da z glasovanjem za ne vplivamo na zahtevano udeležbo oziroma referendumski kvorum."

sergeja.hadner@zurnal24.si
Komentarjev 15
  • alibi 18:36 20.december 2015.

    Res, kako lahko majnšina ( homoseksualci ) vsili kar sploh ni v skladu z vrednotami in kulturo v Sloveniji .

  • bingo11 16:37 18.december 2015.

    Velja enako kot za Leona!!!

  • bingo11 16:36 18.december 2015.

    A si ti ponoči skrivač na samotnih gozdnih poteh in obalah rek, zvečer ljubeč očka, ponoči pa enkraten mož?!!! Sprevržena farška morala!!!! FUJ!!!!