Slovenija
19 ogledov

Predčasno glasovanje o zakonu RTVS

Generalni direktor RTV meni, da referenduma o RTV prispevku ne more biti, saj gr Žurnal24 main
Danes začetek predčasnega glasovanja na sedežih upravnih enot. Rok za glasovanje do četrtka. Možno tudi glasovanje zunaj kraja stalnega prebivališča in od doma.

Volivec lahko glasuje samo na tistem volišču oziroma upravni enoti, kjer ima prijavljeno stalno prebivališče. Na volišču bodo morali volivci podpisati zahtevo, da želijo predčasno glasovati, dodatni podpis v volilni imenik pa ne bo potreben.

Od danes do četrtka lahko med 9. in 17. uro na sedežih upravnih enot na predčasnem glasovanju oddajo svoj glas vsi, ki se v nedeljo ne bodo mogli udeležiti referenduma o zakonu o Radioteleviziji Slovenija.

Do četrtka lahko volivci zahtevajo tudi nekatere posebne oblike glasovanja. Tisti, ki bi želeli glasovati zunaj kraja stalnega prebivališča, bodo to lahko v nedeljo storili na posebnih voliščih, imenovanih OMNIA. Gre za primere, ko denimo želi volivec iz Maribora glasovati v Ljubljani. Za takšen način glasovanja morajo volivci do četrtka obvestiti svojo okrajno volilno komisijo oziroma upravno enoto ter ob tem tudi navesti, na katerem izmed volišč OMNIA želijo glasovati.

Prav tako do četrtka je mogoče zaprositi tudi za glasovanje na domu. Volivce, ki zaradi bolezni ali slabše gibljivosti ne bodo mogli priti na volišča, bo v nedeljo na domu obiskal tako imenovani leteči odbor.

Tudi pri referendumu o RTVS so vse okrajne volilne komisije določile najmanj eno redno volišče, ki je dostopno invalidom. Na posameznih od teh volišč pa se bo glasovalo tudi z elektronsko glasovalno napravo. Volivci invalidi, ki bi ocenili, da jim njihovo "domače" volišče ni dostopno, lahko do četrtka vložijo zahtevo za glasovanje na volišču, ki je dostopno invalidom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.