Slovenija
2867 ogledov

Preden se sprehodite, nujno preverite ta zemljevid!

Strunjan Saša Despot
Zabeležili so že več manjših in en večji prodor.

"Posamezni deli klifa so zaradi različne geološke zgradbe, naklonov in stopnje poraščenosti z vegetacijo različno krušljivi," opozarjajo pri Pokrajinskem parku Strunjan. "Za varnejši obisk naravnega morskega obrežja pod klifi preverite karto ogroženosti in se izogibajte nevarnim odsekom."

Klifi v Krajinskem parku Strunjan Opozorilo Slovenija Pozor, temu sprehodu ob slovenski obali se raje izognite!

Razlagajo, da so v Zalivu sv. Križa ali t. i. Mesečevem zalivu v lanskem letu zabeležili nekaj manjših podorov in enega večjega. "Varnemu zadrževanju pod klifi posvečamo posebno pozornost, zato obalo redno pregledujemo," pišejo pri PKP Strunjan. "V vzhodnem delu zaliva smo opazili novo potencialno žarišče, na katero moramo biti posebej pozorni. Gre za večjo razpoko v višje ležečem delu klifa na strmem pobočju vzhodnega dela zaliva, ki ga erozija intenzivno spodjeda. Na tem območju lahko zato verjetneje pride do podora, ki je zelo hiter in zato potencialno zelo nevaren dogodek."

Ne zadržujte se pod golimi in strmimi stenami

Opozarjajo, da se ne zadržujte pod golimi in strmimi stenami, temveč pod bolj zaraščenimi pobočji s položnejšim naklonom, kjer je možnost krušenja skal manjša. "Ne izbirajte mesta za sončenje in kopanje le glede na videz plaže, ampak opazujte predvsem stanje klifa nad njo," poudarjajo pri PKP Strunjan. "Pozorni bodite na kotaljenje manjših kamenčkov, ki nakazuje, da pobočje ni stabilno in da lahko kadarkoli padejo tudi večje skale ali skalni bloki."

Stopnjo ogroženosti posameznih delov zaliva zaradi padanja kamenja lahko preverite na spodnji povezavi na sliki oz. zemljevidu.

Krajinski park Strunjan | Avtor: PKP Strunjan PKP Strunjan

Komentarjev 1
  • Skipi 12:13 14.september 2020.

    Vse skupaj zaminirajte da gre v morje pa imamo potem vsaj uporabno plažo. Ker tole se bo podiralo še 50 let na koncu bo pa izid enak.