Slovenija
36 ogledov

Predkupna pravica za obstoječe

Leta 2007 smo Slovenci množično kupovali delnice NKBM. Marsikateremu malemu deln Žurnal24 main
Delnice NKBM bodo prihodnje leto kotirale tudi na varšavski borzi. To je upravi naložil nadzorni svet banke.

Iz NKBM so za zurnal24.si odgovorili, da bodo imeli obstoječi lastniki, med njimi tudi okoli 100.000 malih delničarjev, v procesu dokapitalizacije predkupno pravico.

Za varšovsko borzo so se po njihovih besedah odločili zaradi večje dostopnosti do novega kapitala, dostopa do poljskih institucionalnih investitorjev ter visoke likvidnosti trga in delnic.

"Varšavska borza je po naši oceni ena izmed zanimivejših za vzporedno kotiranje delnic Nove KBM. Po tržni kapitalizaciji je največja v regiji srednje in vzhodne Evrope. Posebej je zanimiva tudi zaradi poljskih institucionalnih investitorjev, ki pa so z zakonodajo omejeni na Varšavsko borzo. Predvsem so zanimivi pokojninski skladi, ki morajo zaradi zakonodaje investirati predvsem na domači borzi," pravijo na NKBM.

Povečanje temeljenega kapitala
Nadzorniki so upravi tudi naložili, naj izvede vse potrebne postopke za zagotovitev povečanja temeljnega kapitala.

Odločitev v drugi največji slovenski banki utemeljujejo z zagotovitvijo povečanja temeljnega kapitala, kar bo omogočilo "kreditiranja gospodarstva, konsolidacijo skupine NKBM in nadaljnje uspešno zasledovanje ambiciozne poslovne strategije".

Povečanje kapitala je skladno tudi z zahtevami Banke Slovenije po okrepitvi temeljnega kapitala poslovnih bank. Obstoječi lastniki NKBM bodo imeli v procesu dokapitalizacije predkupno pravico.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.