Slovenija
42 ogledov

Predlagajo razrešitev Štefaneca

slovenija 31.03.2014, Boris Stefanec, Izjava za medije novega predsednika Komisi Anže Petkovšek
Poslanski skupini NSi in nepovezani poslanci predlagajo razrešitev predsednika protikorupcijske komisije Borisa Štefaneca. ZaAB: Komisija je popolnoma neoperativna, nekompetentna, ukvarjajo se sami s sabo.

Poslanci poslanskih skupin NSi in nepovezanih poslancev so v parlamentarno proceduro vložili predlog sklepa o predlogu predsedniku republike za razrešitev predsednika Komisije za preprečevanje korupcije Borisa Štefaneca. Po njihovem mnenju namreč komisija ne izvaja svojih pristojnosti v skladu z ustavo in zakonom.

Prav tako ugotavljajo nezakonito in samovoljno ravnanje ter kršenje ustavnih pravic, ugotovljeno s strani upravnega sodišča, nezakonito ravnanje KPK pri pridobivanju in hranjenju bančnih podatkov vseh državljanov Slovenije ter nezakonito in neprimerno ter neučinkovito reagiranje predsednika komisije v primeru ravnanja v nasprotju z načeli integritete v njegovem lastnem organu.

Predlog pripravili v ZaAB

Alenka Bratušek | Avtor: EPA EPA
Predlog so sicer napisali v ZaAB, je danes pojasnila njegova predsednica Alenka Bratušek. V obrazložitvi predloga, ki ga je predstavila na današnji novinarski konferenci, je med drugim zapisano tudi, da je delovanje komisije in opravljanje njenih, za družbo pomembnih nalog in pristojnosti, popolnoma onemogočeno, odkar je funkcijo predsednika komisije leta 2014 prevzel Boris Štefanec.

"Komisija je popolnoma neoperativna, nekompetentna, ukvarjajo se sami s sabo," je dejala Bratuškova.

"V prevelikih čevljih"

"Boris Štefanec že od prevzema vodenja komisije dokazuje, da je 'stopil v prevelike čevlje' in da za opravljanje svoje funkcije ni niti osebnostno, niti strokovno primeren, niti ne razpolaga z ustreznimi vodstvenimi in organizacijskimi sposobnostmi, ki bi mu omogočile vodenje takšnega organa," so med drugim zapisali predlagatelji.

prazna kpk | Avtor: Janez Zalaznik Janez Zalaznik
Komisiji očitajo, da ne izvaja svojih pristojnosti v skladu z ustavo in zakonom, da ravna nezakonito in samovoljno ter krši ustavne pravice. Poleg tega ji očitajo nezakonito pridobivanje in hranjenje bančnih podatkov vseh državljanov Slovenije, predsedniku komisije pa tudi nezakonito ravnanje v nasprotju z načeli integritete v njegovem lastnem organu.

Po navedbah predlagateljev Štefanec s svojo neomajnostjo, zlasti pa trmo in nestrokovnostjo že od svojega imenovanja dosledno uničuje najpomembnejše orožje, ki ga je nekoč premogla KPK - zaupanje javnosti in težo javnega mnenja. Ker je kredibilnost komisije zmanjšal na minimum, ugotovitve komisije po navedbah predlagateljev izgubljajo na veljavi.

Komisijo naj bi zapustilo 20 uslužbencev

"Od njegovega prihoda naj bi komisijo zapustilo že več kot 20 uslužbencev, med njimi nekateri ključni ljudje za delo komisije. Tako je institucija že lep čas brez vodje službe za nadzor in preiskave, ki predstavlja enega od dveh pomembnih stebrov KPK. Delo komisije - poleg upada prijav, kar govori o izgubi zaupanja javnosti v komisijo - pomembno zaznamuje spor med predsednikom in njegovo namestnico Almo Sedlar, govori pa se tudi o sporu z drugim namestnikom, Igorjem Lambergerjem," navajajo.

Tudi podatek, da so uslužbenci KPK ustanovili sindikat, veliko pove o odnosih v ustanovi, so opozorili. Poleg tega so spomnili, da se je morala s sumljivimi poslovnimi praksami v KPK ukvarjati tudi policija. KPK je po besedah predlagateljev "pod Štefanečevo taktirko prava Slovenija v malem". "Leglo sporov, intrig in prevar oziroma tisto, proti čemur bi se morala v tej družbi boriti," so zapisali.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • Avatar Leon
    Leon 16:01 13.april 2016.

    Štefanec je politično nastavljen iz strani Pahorja po naročilu Kučana ! .........tako je pisalo in nihče tega ni zanikal .

  • mirror 13:50 13.april 2016.

    Dokler je Štefanec gnjavil JJ je absolutna ploskala. Sedaj ko gnjavi njo, pa ne ploska več.

  • Avatar olor
    olor 09:40 13.april 2016.

    Alenka B. bi rada prišla do delovnega mesta Štefaneca, to je to.