Slovenija
105664 ogledov

Nov predlog glede turističnih bonov

Plaža Strunjan Nataša Čepar
Mnogi državljani in državljanke turističnih bonov še niso mogli pokoristiti.

Poslanska skupina SD s prvopodpisanim Matjažem Hanom predlaga podaljšanje veljavnosti turističnih bonov do konca februarja, a na ministrstvu o tem za zdaj ne razmišljajo, čeprav minister Zdravko Počivalšek tega ni povsem izključil, o čemer pišemo v prispevku Presenetljiva izjava ministra o turističnih bonih.

interpelacija Zdravko Počivalšek Slovenija Presenetljiva izjava ministra o turističnih bonih

"Turizem je zaradi pandemije virusa covid-19 zagotovo ena bolj prizadetih gospodarskih panog, ki pa se po popolni zaustavitvi globalnega turističnega trga znova počasi postavlja na noge," so zapisali pri SD. "Vlada je junija v sklopu tretjega protikoronskega paketa sprejela ukrep za pomoč slovenskemu turizmu v obliki turističnih bonov za izboljšanje gospodarskega položaja na področju domače potrošnje turizma. Njihov namen je pomagati ponudnikom turističnih nastanitvam ter ublažiti upad domačega turizma iz 60 do 70 odstotkov na 40 odstotkov."

Boni so vnovčljivi do 31. decembra

Bon v višini 200 evrov so dobili vsi prebivalci Slovenije s stalnim prebivališčem v Sloveniji, ki so ali bodo letos stari najmanj 18 let, bone v vrednosti 50 evrov pa so prejeli tudi otroci. Boni naj bi bili unovčljivi do 31. decembra 2020, so prenosljivi v družini do drugega kolena a le v ravni vrsti, torej ne med brasti in sestrami, lahko pa jih dedki in babice podarijo vnukom. 

"Kljub temu, da so državljanke in državljani možnost koriščenja bonov dobro sprejeli, o čemer priča tudi trenutno zelo velik pritisk na turistične kapacitete, pa številke kažejo, da bo letošnji izkupiček za ponudnike turističnih namestitev v Sloveniji navkljub bonom daleč stran od lanskoletnega," opozarjajo pri SD.

"Vstopamo v jesen in glede na aktualne podatke o povečanju števila okuženih s covid-19 tudi v čas vse bolj negotove epidemiološke slike. Ob teh nepredvidljivih napovedih se zato poraja vprašanje, ali bi do konca leta sploh lahko izvedli koriščenje bonov v celoti. S podaljšanjem veljavnosti turističnih bonov do konca februarja 2021 bi lahko dosegli, da se sprosti pritisk na določene najbolj atraktivne slovenske turistične kapacitete, zmanjša zasedenost hotelov in ostalih namestitev ter posledično zmanjša razsajanje virusa. To bi koristilo tako ponudnikom turističnih kapacitet v zimski sezoni kot tudi porabnikom, ko bi bila zasedenost kapacitet časovno bolj razpršena in bi lahko svoj dopust planirali bolj sproščeno. Podaljšanje roka za koriščenje turističnih bonov v zimski čas bi spodbudili dejavnost turizma čez praktično celo leto, kar je tudi cilj izdaje bonov."

Poslanska skupina SD

Kranjska Gora | Avtor: Profimedia Kranjska Gora. Profimedia

"V zadnjih mesecih se je name obrnilo večje število državljank in državljanov, ki zaradi različnih razlogov turističnih bonov ne morejo koristiti ali prenesti na družinske člane," razlaga Han. "Gre predvsem za starostnike in stanovalce DSO-je, ki želje po turističnem oddihu nimajo ali pa jim slednjega preprečuje zdravstveno stanje. Ker pri tej skupini ljudi ne gre za majhen delež, je smiselno razmisliti v smeri možnosti, da se vrednost turističnega bona v zgornjem primeru lahko uporabi za drugo dejavnost ali storitev, ki bi tem državljankam in državljanom omogočilo koriščenje bona za dejavnost in storitev, ki jih najbolj potrebujejo, kot je nega, terapija, oskrba ..."

Vladi predlagajo, da podaljša možnost koriščenja turističnih bonov do konca februarja 2021 ter da omogoči porabo vrednosti turističnega bona v obliki kompenzacije za druge storitve tudi za tiste skupine državljank in državljanov, ki zaradi različnih razlogov bona ne morejo izkoristiti ali prenesti na družinske člane.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 13
  • bobo7 09:42 11.oktober 2020.

    Najprej dajo bone, pol pa prepovedo gibanje v določenih krajih.

  • milan42 11:28 17.september 2020.

    Ne razum,em zakaj samo hotelske storitve Zakaj nebi koristili bone tudi za oglede znamenitosti kot so Lipica Postonjska jama Gostinske storitve A te dejavnosti Barabi počivalšku ne gredo v nos Samo za svojo rit skrbi SD pa svojo ponudbo raje ...prikaži večaje umakne ker letos ne bo smučanja ne doma ne v tujini Samo zmedo delajo z svojimi predlogi Za naslednje leto naj raje predlagajo nov paket bonov "2021"

  • 893013820ee00f6d7f0f6e7ff02849229c05d5dd 13:04 16.september 2020.

    [ Poslanska skupina SD s prvopodpisanim Matjažem Hanom predlaga podaljšanje veljavnosti turističnih bonov do konca februarj, ... ] Pravilno, če lahko služi King Cobra, naj pa še lastnik RTC Krvavec.