Slovenija
90745 ogledov

Presenetljiva izjava ministra o turističnih bonih

interpelacija Zdravko Počivalšek
1/2
Saša Despot
Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek ne izključuje možnosti, da bi rok za koriščenje turističnih bonov podaljšali.

"Slišim, da se je skovanka počivavčer prijela, s tem smislom za humor kažemo pozitiven odnos do tega ukrepa," je na novinarski konferenci po enem mesecu koriščenja bonov povedal minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, ki ni izključil, da bi rok za koriščenje podaljšali.

"Naredimo vse, da jih letos čim več izkoristimo, boni so namenjeni pomoči turističnemu gospodarstvu letos, zato pričakujem, da se bodo maksimalno koristili letos," je odgovoril na vprašanje o morebitnem podaljašnju roka za koriščenje, a dodal, da se bo odločitev o morebitnem podaljšanju roka padla proti koncu leta glede na to, koliko bonov bo ostalo neizkoriščenih, bi pa za podaljšanje roka potrebovali soglasje Evropske komisije.

"Po enem mesecu uporabe se kaže, da je ukrep zelo priljubljen in da ga ljudje vidijo kot smiselnega. Pri ponudnikih smo se hitro odzvali, danes bon velja za vse ponudnike turističnih namestitev, ne glede na to, ali gre za sezonske ali stalne ponudnike. Koristimo jih lahko od Kredarice do morja, zdaj bodo najbrž bolj aktualni za morski turizem, jeseni in pozimi se bo njihov učinek pokazal tudi drugod," je dejal. 

Turistični boni so dokazali, da je Slovenija zanimiva turistična destinacija tudi za Slovence. Imeli bomo še en učinek, v večji meri bomo spoznali vse skrite kotičke naše lepe domovine. Verjamem, da bo delež slovenskih turistov v prihodnje tudi zaradi teh bonov večji.

Zdravko Počivalšek

"Zelo zadovoljni smo, da sistem za rezervacijo in unovčevanje bonov deluje izjemno stabilno, odlično smo sodelovali z ministrstvom," je povedal Peter Jenko, generalni direktor finančne uprave.

Turistični boni | Avtor: FURS FURS

"Opravljenih je bilo skoraj 150 tisoč unovčitev bonov, vrednih več kot 20 milijonov evrov, 23 tisoč bonov je bilo rezerviranih, kar pomeni, da bodo izkoriščeni v prihodnjih dneh. Izkoristilo jih je 130 tisoč upravičencev, kar 40 odstotkov ga koristi v več delih, gotovo je bila pravilna odločitev, da je deljiv," je povedal Jenko.

V planinskih kočah je bone unovčilo 1833 oseb v skupni vrednosti 90 tisoč evrov, kar je manj kot 50 evrov na upravičenca. 

Turistični boni | Avtor: FURS FURS

Gostje so izkoristili povprečno 140 evrov. Večina bone koristi v hotelih, okoli 20 odstotkov v apartmajih in deset v kampih. Po dnevih koriščenja izstopajo nedelje, tudi 25. junij, ko je bil praznik. Največ je bilo unovčenih na obali, Gorenjskem in v Posočju ter tam, kjer so terme.

Turistični boni | Avtor: FURS FURS

Pet krajev, kjer je bilo unovčenih največ: Portorož, Izola, Moravske Toplice, Kranjska Gora in Podčetrtek.

Turistični boni | Avtor: FURS FURS

Povprečna starost upravičenca je malo pod 40 let. Skoraj devet tisoč upravičencev je svoj bon prenesla na sorodnike, povprečna starost teh, ki so bon podarili, je 64 let.

Turistični boni | Avtor: FURS FURS

 

Turistični boni | Avtor: FURS FURS

dezurni@zurnal24.si

 

 

 

Komentarjev 56
  • munja 10:29 22.julij 2020.

    Če bo za podaljšanje bonov morala dati soglasje evropska komisija, jih bomo, glede na njihove hitre odločitve, lahko koristili mogoče čez dve leti.

  • Korona0 08:01 21.julij 2020.

    Idiotija brez primere. A zdaj, ko drugih ni, so pa "slovenceljni" dobri, da rešujejo propadajoči, dobesedno, SLO turizem. Dajo neki bon za 200 €, ki smo ga oziroma ga bomo itak sami plačali, potem se pa celo hvalijo, kako dobro ...prikaži več se koristijo. Kaj pa dobiš za 200 €? Nek star gnil, propadajoč apartma, ki ga moraš za primeren čas krepko preplačati!! Banda!!!!

  • srecko4 21:57 20.julij 2020.

    Maresam idiot pofukani desničarski samo laži aroganca vas je.Naj te pofukajo vsi desničarski pedri teh pa je ogromno.