Slovenija
6884 ogledov

Predlog: Gledalci naj sami odločijo, ali želijo plačevati prispevek za RTV

Alenka Jeraj Saša Despot
Predlog SDS podpira le še NSi.

DZ je izredno sejo, ki bo potekala ves teden, začel z obravnavo predloga SDS za razpis posvetovalnega referenduma o predlaganih spremembah zakona o RTVS, ki so jih prav tako vložili v SDS. 

Gre za enega od dveh predlogov sprememb zakona o RTV-ju, ki so ju vložili v SDS-u. Med drugim predlagajo, da da RTV-prispevek ne bi bil več obvezen. Predlog je v petek že zavrnik odbor za kulturo. SDS je sicer z vložitvijo svojega predloga prehitel koalicijo, ki je prav tako pripravila predlog zakona o RTV Slovenija, kar pomeni, da bodo postopki s katerimi bi v koaliciji uredili status RTV, trajali nekaj mesecev dlje. 

Poslanske skupine koalicije predlogu za referendum nasprotujejo, podpirajo pa ga v SDS in NSi.

"Gledalci naj sami odločijo, ali želijo plačevati prispevek za RTV"

Predstavnica predlagateljev Alenka Jeraj je dejala, da nacionalna televizija v zadnjih letih izgublja gledalce. Gledalci in poslušalci naj se sami odločijo, ali želijo plačevati prispevek RTV in v kakšni višini, je pozvala. Prispevek v Sloveniji je v primerjavi z nekaterimi drugimi evropskimi državami višji, učinkovitost javnega zavoda pa manjša, meni Jerajeva. Vprašanje na posvetovalnem referendumu bi se glasilo: Ali ste za to, da se odpravi obvezno plačevanje prispevka RTV?

Vlada je na dopisni seji sprejela zavrnilno mnenje o Predlogu za razpis posvetovalnega referenduma o sprejemu Predloga zakona o spremembah Zakona o Radioteleviziji Slovenija, ki ga je DZ-ju predložila skupina poslank in poslancev s prvopodpisanim vodjo poslanske skupine SDS-a Danijelom Krivcem.

Po mnenju vlade bi predlog zakonske rešitve – zakonska obveznost plačila RTV-prispevka se nadomesti s prostovoljno obveznostjo – grobo posegel v finančno samostojnost RTV Slovenija in s tem v samo avtonomijo javnega zavoda, saj predlagani zakon ne predvideva nadomestnih virov financiranja. S tem bi bil grobo prizadet javni interes na področju medijev ter popolnoma okrnjena pravica vseh državljanov do obveščenosti, kar pa je nedopustno z vidika ustavno varovane pravice do svobode izražanja, del katere je pravica do javnega obveščanja, kamor sodi tudi RTV Slovenija.

"Javno televizijo želijo spraviti v propad"

Ministrstvo za kulturo meni, da bi predlog sprememb pomembno posegel v finančni položaj Radiotelevizije Slovenija, zaradi česar bi bila pravica do javnega obveščanja zelo okrnjena. Ne bi namreč mogla več uresničevati javnega interesa. Predlog želi spraviti javni zavod v finančno krizo in propad, je opomnila ministrica Asta Vrečko. Po mnenju vlade zato razpis predlaganega referenduma ni dopusten.

"Kukavičje jajce s katerim bi disciplinirali TV"

V predstavitvi stališč poslanskih skupin so v koaliciji ostro nasprotovali predlogu za razpis referenduma. Institucionalna avtonomija je nujna predpostavka za delovanje RTV Slovenija, je dejala Tatjana Greif iz Levice. SDS želi po njeni oceni ruvati korenine RTV-ja. Predlog za razpis referenduma je kukavičje jajce, s katerim bi politična desnica želela disciplinirali RTV Slovenija, je prepričana.

Po besedah Mojce Šetinc Pašek (Svoboda) v resnih demokracijah urejajo financiranje javnega medija s posebno obvezno dajatvijo, v nekaterih tudi s financiranjem iz proračuna. V Sloveniji prispevek za TV-sprejemnik zdaj za fizične osebe znaša 12,75 evra na mesec, kar sta dve vstopnici za kino, je opomnila. Za ta znesek gledalci dobijo bogate in raznovrstne vsebine, SDS pa zdaj predlaga finančno shiranje zavoda, je kritična. Tudi v SD-ju so proti predlogu za referendum, ki je po njihovih navedbah sicer legitimen, a bi povzročil izčrpavanje medija in ukinjanje oddaj, je naštel Jonas Žnidaršič. Predlog po njegovem mnenju pomeni tudi neupoštevanje stroke. Vsekakor pa so potrebne spremembe, ki bi zavodu prinesle večjo avtonomijo, je dodal.

"Saj smo zrela družba"

Predlog SDS podpirajo v NSi. Po besedah Andreja Hoivika (SDS) RTV Slovenija ne zagotavlja nepristranske in celovite obveščenosti. Vse več državljanov ni zadovoljnih z njenimi programi, kar so pokazali tudi z zbiranjem podpisov pod različne peticije, je izpostavil. Po njegovem mnenju je čas, da se ljudje sami odločijo, ali in koliko bodo plačevali.

V NSi-ju pa si želijo moderen, profesionalen RTVS. "Če bo tak, bo tudi denar, saj smo zrela družba," je dejal Jožef Horvat. Javni zavod je treba po njegovih besedah prestrukturirati skladno z najboljšimi evropskimi praksami. Veliko ljudi ne spremlja programov RTV Slovenija zaradi velike tehnološke ponudbe, ki je na voljo, in zato morajo imeti pravico do izbire, je pojasnil.

 

 
Komentarjev 117
  • radovednica 07:58 28.junij 2022.

    Je pa res dober predlog. Predlagam, da se uvede neplačevanje povsod, vzameš kar potrebuješ in greš. NORCI SDS, kot vedno. Sicer lahko res ukinejo celoten RTV, vendar prej z ustavo prepovedati razne janševsko klerikalne TV, kot Nova 24 TV in ...prikaži več tiste alkoholizirane voditelje. Seveda pa bi bilo dobro ne plačevati kakršen RTV prispevek.

  • rd2dmk2 07:52 28.junij 2022.

    jest predlagam nasldnje namesto 3 kanala in politike naj se ta kanal ukine in se tam predvajajo izključno reklame. prvi in drugi brez reklam. po drugi strani pa bi nekaj tukaj privleke na dan. SAZAS in njihove zahtevke. kdo dobi ...prikaži več denar od televizije ki šila v lokalu pa predvaja šport ? in RTV ni samo tv je tudi radio intrapsto je da bi plačujemo prispevek za to da poslušamo musko ti muskontarji pa kasirajo. ergo kogito sum. torej dragi slovenci mi plačujemo to da poslušamo in gledamo reklame.

  • mirror 19:01 27.junij 2022.

    Kar zakodirajte RTV Slo, POP TV in A-Kanal. Ne bomo vas plačevali v paketu. POP-TV in A-Kanal sta itak zasebna in ju je treba zabrisati ven iz sheme.