Slovenija
30 ogledov

“Predlog je interen, ne tajen”

(Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Zakon. Pravosodno ministrstvo delno upoštevalo pripombe tožilcev.

Tožilstvi. Sodelavci pravosodnega ministra Aleša Zalarja in generalna državna tožilka Barbara Brezigar s svojimi podrejenimi se bodo predvidoma jutri znova usklajevali o novem tožilskem zakonu. Do 1. septembra lani so imeli sicer tožilci možnost oddati pripombe na predlog, ki so ga Zalarjevi sredi julija poslali v strokovno usklajevanje. “Ker smo upoštevali nekatere nove pripombe vrhovnega državnega tožilstva in ker pričakujemo, da bi na sestanku s tožilci morda še korigirali katere izmed členov gradiva, smo jih povabili na usklajevalni sestanek,” pojasnjujejo na Zalarjevem ministrstvu.

“Iz predloga v osnutek”
Tožilci so 6. januarja poleg vabila na jutrišnji sestanek prejeli delovno gradivo. Neuradni viri blizu pravosodju ocenjujejo, da naj bi šlo za “popravljeni in dopolnjeni predlog zakona, ki je bil že v medresorskem usklajevanju, a se bo zdaj očitno spet obravnaval kot osnutek”. Na ministrstvu razlagajo, da “gre za predlog zakona, interno delovno gradivo, ki je podlaga za sestanek”.

Interno ni tajno
Pravniki si sicer menda ne znajo razložiti, “zakaj bi to gradivo nenadoma veljalo za interno. To običajno velja za tajne podatke, ko obstaja bojazen, da bi razkritje škodovalo delovanju organa, na katerega se tajni podatki nanašajo. V tem primeru predloga z ministrstva sploh ne bi smeli pošiljati prek elektronske pošte.”

Zalarjevi sodelavci pa razlagajo, da predloga niso zavarovali kot tajen podatek, kakor bi jim to nalagal zakon o tajnih podatkih, temveč upoštevajo zakon o dostopu do informacij javnega značaja, ki jim zavarovanje predloga kot internega dovoljuje, ker bi sicer lahko “njegovo razkritje povzročilo napačno razumevanje vsebine”. Na ministrstvu dodajajo, da “besedilo nosi oznako interno, ker slednje še ni dokončno in pričakujemo, da bodo določene pripombe s strani državnih tožilcev še vključene na podlagi napovedanega usklajevalnega sestanka. Gradivo ne bo več interne narave, ko bo poslano v obravnavo na vlado.”

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.