Slovenija
18 ogledov

Predlogi za možnosti odpoklica župana

volitve županske, župan Anže Petkovšek
Predlog novele zakona o lokalni samoupravi. Župane bi lahko sredi njihovega mandata volilci odpoklicali. Za sprožitev postopka dovolj dva odstotka od skupnega števila v prvem krogu udeleženih volilcev.

Če bo predlog notranjega ministrstva sprejet, bomo volilci, če ne bomo zadovoljni z delom župana, lahko izglasovali njegov odpoklic. To bo možno enkrat v mandatu, in sicer najprej po preteku enega leta od izvolitve in najpozneje pol leta pred rednimi lokalnimi volitvami.

Pobuda za razpis glasovanja o odpoklicu bi morala biti podprta z overjenimi podpisi najmanj dveh odstotkov volilcev, ki so glasovali v prvem krogu na zadnjih volitvah. Sledilo bi zbiranje podpisov pod zahtevo za razpis glasovanja o županovem odpoklicu, ki bi jih morali nezadovoljni občani zbrati 20 odstotkov.

Župana bi odpoklicali, če bi se glasovanja udeležilo več kot 90 odstotkov volilcev, ki so glasovali za župana v prvem krogu, in če bi za odpoklic glasovala večina. Volilci bi lahko hkrati glasovali tudi za razpustitev občinskega sveta.

Spremembe se nanašajo tudi na način opravljanja funkcije; župani bi po predlogu lahko poklicno funkcijo opravljali le, če občina šteje več kot pet tisoč prebivalcev.

Kot je nedavno napovedal minister Gregor Virant, sprejetje predloga načrtujejo še pred razpisom jesenskih lokalnih volitev, tako da bi spremembe veljale že v novem županskem mandatu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.