Slovenija
2929 ogledov

Predsednica predstavila načrt EU za oskrbo z elektriko

Ursula von der Leyen Epa
Zmanjšanje porabe električne energije, zgornja meja na prihodke podjetij, ki proizvajajo električno energijo ter kapica na ceno plina.

"Nikoli prej Evropski parlament ni razpravljal o stanju Unije v stanju vojne na evropskih tleh," je svoj redni letni nagovor o stanju v Evropski uniji začela predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

"Prihodnost ne bo preprosta"

"Nedvomno bomo na preizkušnji tistih, ki želijo vzpodbuditi delitev med nami, vojna poteka poteka tudi proti našim gospodarstvom, naši energetiki, našim vrednotam, naši prihodnosti, vojna avtokracije z demokracijo. Z vso potrebno solidarnostjo med nami Putinu ne bo uspelo, Ukrajina in Evropa bosta zmagali," je dejala predsednica evropske komisije. Častna gostja von der Leynove ob tokratnem govoru je soproga ukrajinskega predsednika Olena Zelenska.

Vključitev Ukrajine v evropski notranji trg

Von der Leynova je napovedala, da bo še danes odpotovala v Kijev na pogovor k ukrajinskemu predsedniku Volodimirju Zelenskem. Govorila bosta o tem, kako Ukrajino vključiti v evropski notranji trg.

"Znebiti se moramo te odvisnosti," je glede odvisnosti EU od ruskih energentov dejala Von der Leynova in poudarila pomen investicij v obnovljive vire energije in terminale za utekočinjen zemeljski plin. "Ja, to stane, ampak odvisnost od ruskih fosilnih goriv je mnogo dražja!" 

Od Rusije preusmeritev k ZDA

Skupne skladiščne kapacitete so zapolnjene na 84 odstotkov. "To ne bo dovolj, dizerficirati se moramo na zanesljive dobavitelje ZDA, na Norveškem in v Alžiriji." Ruski plin je lani znašal 40 odstotkov uvoženega plina v EU, danes devet odstotkov," je pojasnila.

"Zmanjševanje povpraševanja po energiji v času najvišjega odjema bo pomenilo nižje cene," je dejala vod den Leynova in kot primer navedla primer italijanske tovarne keramike, kjer so spremenili izmene, da bi delali, ko je elektrika cenejša, torej ponoči. "Z zmanjšanjem porabe v urah, ko je ta največja, bodo zaloge trajale dlje, znižale pa se bodo tudi cene. Zato uvajamo ukrepe, da bodo države članice na splošno zmanjšale svojo porabo električne energije." 

"V takih časih je treba dobiček deliti!"

"Potrebujemo ciljno usmerjeno podporo," pravi predsednica Evropske komisije, ki predlaga zgornjo mejo na prihodke podjetij, ki proizvajajo elektriko z nizkimi stroški. "Ta podjetja sedaj služijo kot nikoli prej. V takšnih časih je nesprejemljivo služiti izredne dobičke zaradi vojne in na račun naših potrošnikov. V takih časih je treba dobiček deliti in ga usmeriti tistim, ki ga najbolj potrebujejo."  S tem ukrepom bo na voljo 140 milijard evrov za pomoč odjemalcem pri soočanju z visokimi cenami.

Omenila je tudi možnost uvedbe kapice na najvišjo ceno plina. "Še naprej moramo delati na zagotavljanju nizkih cen plina. Po eni strani moramo poskrbeti za zanesljivost oskrbe, po drugi za globalno konkurenčnost," je dejala von der Leynova. Napovedala je tudi celovito reformo trga elektrike, ki bi olajšala težave energetskih podjetij zaradi velikih nihanj cen elektrike.

 

 

Komentarjev 11
  • Kmodri 21:14 14.september 2022.

    Nemci naj začnejo za zagon vseh jedrskih elektrarn. Sedaj ni čas za zeleno tranzicijo. Bomo žrtvovali ljudi na račun oddaljene prihodnosti?

  • mph2 12:54 14.september 2022.

    To kriminalno bitje in ostali izdajalci EU zaslužijo dosmrtno ječo za vso škodo, ki jo s svojim NATO ritolizništvom (dobro plačanim, ne dvomim) povzročajo.

  • Avatar PomisliNaSonce
    PomisliNaSonce 12:47 14.september 2022.

    Ljubljana: Brezposelni par razkriva, kako zaslilužiti...na račun drugih seveda...990 eur na dan