Slovenija
21 ogledov

Predsednikova naloga: obisk veselice

Marta Kos Marko in Božidar Novak sta predstavila svoj pogled na predsednika vlad Žurnal24 main
Kje ga lomijo predsednik vlade Borut Pahor, predsednik republike Danilo Türk in šef opozicije Janez Janša? Pogled Marte Kos Marko in Božidarja Novaka.
Kako ocenjujete komuniciranje predsednika vlade Boruta Pahorja? Ali preveč govori?
Božidar Novak: Že dvajset let govori z enako formo. Borut Pahor je neverbalno komunikacijo zgodaj formiral. Vedno je bila državniška.
Marta Kos Marko: Predsednik vlade komunicira preveč, preveč pove in velikokrat še pred pristojnimi ministri, s čimer jih spravi v zadrego.

Kako je z njegovo neverbalno komunikacijo, odkar je predsednik vlade? Se izboljšuje? Je primerna funkciji, ki jo Pahor zaseda?
Božidar Novak: Ni drugačna ni kot takratna, ko je konec osemdesetih kandidiral za predsednika UK ZSMS (študentske organizacije). Poglejte stare posnetke. Identičen govor, identična mimika. Samo malo bolj izkušen je videti kot pred 20 leti.
Marta Kos Marko: Od volilne kampanje za parlamentarne volitve, ko je zbolel, se ni več popolnoma pobral. Videti je izmučen in preobremenjen, tudi slog oblačenja ni več tako izboren, kot je bil včasih. Imeti bi moral bistveno boljši izbor dogodkov, na katerih se pojavlja.

 
 

Prepričan sem, da bo prenos kapitala nazaj v Slovenijo eden od pozivov predsednika vlade.

Božidar Novak

 
Je odločitev, da bo sam svoj tiskovni predstavnik, simpatična ali napaka?
Božidar Novak: Zanj je to pravilna odločitev. V tej vlogi se zabava.
Marta Kos Marko: Napaka, predvsem zato, ker je tako preveč izpostavljen. Nima namreč nikogar, ki bi igral vlogo časovnega in vsebinskega tampona, kar je ena od osnovnih funkcij tiskovnega predstavnika.

Se premierju Pahorju pri komuniciranju pozna kompromisarstvo?
Božidar Novak: To, kar imenujete kompromisarstvo, je njegov življenjski slog.
Marta Kos Marko: Seveda, po domače bi temu rekli cincanje. Je pa nekompromisen, ko sledi svojemu svojstvenemu slogu.

Kako vlada in premier komunicirata gospodarsko krizo? Preveč? Premalo?
Božidar Novak: Absolutno preveč teatralno. Težava pa ni v komuniciranju, temveč v razsežnosti krize. Keynesijanec Rasto Savin (in moj profesor), ki je konec ‘80 v Beogradu spremljal hiperinflacijo in krizo, napoveduje petletno krizo z letnim padcem narodnega dohodka za štiri odstoke. Po tem se napoveduje 50-odstotna evrska inflacija. Skratka groza.
Marta Kos Marko: Ukrepe najavljajo prehitro, kar jim zmanjšuje manevrski prostor, saj so takoj, še v fazi priprav, deležni številnih kritik, kar lahko glede na slog vladanja Boruta Pahorja tudi prispeva k slabšim odločitvam.

Drži ocena, da vladno komuniciranje povečuje paniko?
Božidar Novak: Kriza brez rešitev povečuje paniko. Komuniciranje ne. Ljudje pričakujejo rešitve; kako bom preživel mesec, kaj bo z mojo službo. Denimo, da bodo lastniki kapitala prinesli lastnino nazaj v Slovenijo, da bodo davke plačevali doma. Zdaj, ko je OECD objavila črno listo držav davčnih oaz, ni nobene potrebe več, da podjetja v pretežni državni lasti še vedno poslujejo z “domačimi” podjetji, ki imajo lastnike v Luksemburgu. Nikoli ne veš, kdo stoji za slamnatimi lastniki v davčnih oazah. Prepričan sem, da bo prenos kapitala nazaj v Slovenijo eden od naslednjih pozivov predsednika vlade.
Marta Kos Marko: Ne, ne drži. Res moramo izpeljati nekatere korenite reforme, če želimo, da nam bo šlo kmalu bolje.

Bi se dalo krizo komunicirati bolje? Kako?
Božidar Novak: Vsaka sprememba nosi tri faze: šok, odklon in sprejemanje. Slovenci smo še vedno v fazi šoka. Še vedno nismo dojeli, da bo naš standard padel. Krizo zaznavajo samo tisti, ki so že izgubili službo ali ne morejo odplačevati kredita. Tem pa je malo mar komuniciranje krize. Te zanima samo, kako preživeti mesec.
Marta Kos Marko: Pogrešam predvsem usklajeno komunikacijsko akcijo vseh ministrstev skupaj; vsi bi morali “tuliti v en rog”, komunicirati enaka sporočila. Ne gre za uravnilovko, ampak bi s tem dajali državljanom večji občutek, da se vlada zaveda, kaj dela in kam gremo.

Kdo je s komunikacijskega vidika zmagovalec bitke za mejo, Pahor ali Sanader?
Božidar Novak: Nihče. Tako Slovenci kot Hrvati smo talci zanič dela politikov.
Marta Kos Marko: Sanader; seveda moramo upoštevati, da bodo na Hrvaškem volitve. Je pa v tem vedno boljši naš zunanji minister Samuel Žbogar – predvsem ko je rekel, da nam ni treba odreagirati na vsako besedo, ki jo izrečejo čez mejo.

Če primerjamo predsednika vlade s predsednikom republike, kdo se bolj pretirano samopromovira, Borut Pahor ali Danilo Türk?
Božidar Novak: Obema je samopromocija osnovna dejavnost. Politiki v tem nikoli ne pretiravajo.
Marta Kos Marko: Samopromocija je, dokler je zdrava in primerna, dobra in potrebna. Bolj na tem dela Borut Pahor.

 
 

Od volilne kampanje za parlamentarne volitve, ko je Pahor zbolel se ni več popolnoma pobral. Videti je izmučen in preobremenjen, tudi slog oblačenja ni več tako izboren, kot je  bil včasih.

Marta Kos Marko

 
Ali v razmerah, ki jih vlada komunicira kot krizne, predsednik republike Türk pretirava z obiskovanjem veselic?
Božidar Novak: Tudi obiskovanje veselic je predsednikova osnovna dejavnost. Zato ga imamo. Da pride na veselice in da smo veseli, da se z njim rokujemo.
Marta Kos Marko: Verjetno govorite v prenesenem pomenu: da, tudi pri njem so še možnosti za izboljšanje na področju upravljanja dogodkov.

So bile Türkove prvorazredne in drugorazredne teme napaka?
Božidar Novak: Verjetno se je zagovoril, je pa dregnil v ogromno narodovo rano. Sto tisoč izvensodno pobitih ni drugorazredna tema.
Marta Kos Marko: Zagotovo; ta primer je jasen dokaz, kaj hudega lahko v komuniciranju povzroči ena sama beseda. Predvsem pa bi predsednik države moral takrat dosti prej nehati odgovarjati na novinarska vprašanja.

Po volitvah le malo komunicira nekdanji premier Janez Janša. Si je res zgolj vzel čas za Urško ali v mirnih vodah pripravlja komunikacijsko strategijo za vnovičen naskok na oblast?
Božidar Novak: Bojim se, da bo prihajajoča kriza potrebovala hitro vlado narodne enotnosti. V takih razmerah oblast ni kdo ve kako želen cilj. Madžarski premier je že odstopil, kar je najlažje.
Marta Kos Marko: Dobro opažanje. Janez Janša v boj pošilja druge, sam opazuje z razdalje. Kaj je razlog? – Drugo.

Je bilo komuniciranje tisto, ki je v zadnji bitki med Janšo in Pahorjem zadnjega naredilo za zmagovalca?
Božidar Novak: Ne. Razlog je bila bistveno večja volilna udeležba od običajne in mobilizacija volilnega telesa levega političnega pola.
Marta Kos Marko: Ne samo. Pahor je znal okoli sebe zbrati veliko ljudi s pozitivno energijo, ki so znali na terenu prepričati ljudi. Veliko pa je k temu prispeval slog vladanja Janeza Janše.

© Žurnal grafika

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.