Slovenija
268 ogledov

Predsedniku sindikata vojakov izrekli disciplinski ukrep

Slovenska vojska Anže Petkovšek Vojaški čevelj Slovenske vojske.
Predsednik Sindikata vojakov Slovenije (SVS) Gvido Novak je težje kršil vojaško disciplino, je odločitev disciplinskega organa Slovenske vojske (SV). Novak odgovarja, da ne bo tiho.

V zapisniku obravnave, ki ga je pridobil spletni portal 24ur, disciplinski organ SV ugotavlja, da je Gvido Novak težje kršil vojaško disciplino, zato mu je izrekel prenehanje delovnega razmerja, ki pa ne bo izvršeno, če Novak v enem letu od dneva pravnomočnosti odločbe ne bo storil nove kršitve vojaške discipline. "Odločitev je, da mi pogojno preneha delovno razmerje za 12 mesecev," je za portal potrdil Novak. Kot je pojasnil, lahko za zdaj komentira samo zapisnik, saj na odločbo še čaka.

Novak se od vsega začetka ni strinjal z zaprtim postopkom, zato je na začetku obravnave zahteval, da se ta odpre za javnost. Ker mu niso ugodili, je obravnavo zapustil. Podal je le pisno izjavo oz. zagovor, kjer se je skliceval predvsem na 76. člen ustave, ki opredeljuje sindikalno svobodo. Dodatno pa je pojasnil, da je vse, kar se mu očita, naredil v vlogi predsednika SVS ter na podlagi usmeritev sveta sindikata in sklepov njegovega izvršnega odbora. Zatrdil je, da z izjavami v člankih in prispevkih ni kršil vojaške discipline in da ni z ničemer moralno in materialno škodoval svojemu delodajalcu.

Kot piše portal, so Novaku kot olajševalne okoliščine šteli, da je priznal, da je izjave v medijih podal sam, ter da v zadnjih dveh letih ni bil obravnavan v disciplinskem postopku.

Slovenska vojska | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

"Kot olajševalno okoliščino so mi šteli tudi, citiram: dobronamerno delovanje pripadnika, s katerim je želel zaščititi enega od pripadnikov SV ob njegovi razporeditvi ter zagovarjanje SV po izjavah ministra za obrambo," je navedel Novak. Kot je dodal, mu je ravno zaradi teh izjav, ki mu jih štejejo kot olajševalno okoliščino, dobil disciplinski postopek in pogojno prenehanje delovnega razmerja, in sicer kot predsednik sindikata.

Disciplinski organ je v nadaljevanju po poročanju 24ur še odločil, da s svojimi izjavami Novak ni kršil člena zakona, ki ureja sindikalno združevanje. Novak se sprašuje, kako lahko sploh zoper predsednika sindikata uvedejo disciplinski postopek. "Če mislijo, da bom zdaj eno leto tiho, se motijo," se je odzval za portal.

Načelnica Generalštaba SV Alenka Ermenc je disciplinski postopek zoper Novaka uvedla zaradi domnevne težje kršitve vojaške discipline. Iz sklepa o uvedbi postopka je razvidno, da naj bi predsednik SVS v času od 12. aprila do 7. maja letos brez pooblastila ali soglasja nadrejenega podajal izjave in stališča, ki materialno in moralno škodujejo ali bi lahko škodovale interesom delodajalca.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice