Slovenija
504 ogledov

Zoper predsednika SVS Novaka uveden disciplinski postopek

Alenka Ermenc Anže Petkovšek Slovesnost ob primopredaji dolžnosti med dosedanjim načelnikom Generalštaba Slovenske vojske generalmajorjem Alanom Gederjem in novo načelnico generalmajorko Alenko Ermenc.
Načelnica generalštaba Slovenske vojske (SV) Alenka Ermenc je zoper predsednika Sindikata vojakov Slovenije (SVS) uvedla disciplinski postopek zaradi sindikalnega delovanja.

Kot so sporočili iz sindikata, načelnica Novaku očita, da je v vlogi predsednika SVS težje kršil vojaško disciplino. Iz sklepa o uvedbi disciplinskega postopka je razvidno, da je predsednik SVS Novak osumljen, da je v času od 12. aprila do 7. maja letos brez pooblastila ali soglasja nadrejenega podajal izjave in stališča, ki materialno in moralno škodujejo ali bi lahko škodovale interesom delodajalca.

"Za noben sindikat v nobenem zakonu, tudi v zakonu o obrambi ne, niso določene nikakršne omejitve sindikalnega delovanja, saj bi omejitve pri zastopanju zaposlenih v okviru sindikalnega delovanja bile protiustavne. Kar si je dovolila načelnica generalštaba, je v demokratični državi nedopustno," so se v SVS odzvali na uvedbo disciplinskega postopka.

Alenka Ermenc zaslišanje Slovenija Načelnica generalštaba se tokrat komisiji ni izognila, to je povedala

Sindikat napovedal kazensko ovadbo

Ob tem so napovedali, da bosta SVS in Novak zoper Ermenčevo podala kazensko ovadbo "zaradi preprečevanja in onemogočanja ter oviranja svobodnega združevanja in izvajanja sindikalne dejavnosti pripadnikov SV". Če bo prišlo do vodenja disciplinskega postopka, bo SVS podal kazensko ovadbo tudi zoper podpolkovnika Tomislava Komca, ki ga je načelnica pooblastila za vodenje odločanja v postopku.

Ermenčevi v SVS tudi očitajo, da skuša "uvesti nove standarde za sindikalno delovanje v Sloveniji, in sicer da bodo sindikati in njihovi predstavniki pred začetkom stopnjevanja sindikalnih aktivnosti morali pridobiti dovoljenje in pooblastilo delodajalca".

Slovenska vojska | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Sicer sta SVS in njegov predsednik Novak že junija vložila kazensko ovadbo in zasebno tožbo zoper ministra za obrambo Karla Erjavca, in to zaradi domnevnih kršitev sindikalnih pravic, zlorabe uradnega položaja in nevestnega dela v službi.

Slovenska vojska Slovenija Obrambno ministrstvo odpovedalo pogodbo sindikatu vojakov

Na obrambnem ministrstvu pa so maja odpovedali pogodbo o zagotavljanju pogojev za delovanje SVS. Sindikatu so med drugim očitali javno pozivanje političnih strank k sklicu nujne seje odbora DZ za obrambo in za vložitev interpelacije zoper Erjavca.

Kot so še spomnili v SVS, zakon o obrambi za vodenje disciplinskih postopkov v SV določa, da se ti vodijo po zakonu o pravdnem postopku. Torej bo po napovedih SVS torkova obravnava v postopku javna in se je bo udeležilo tudi več predstavnikov Konfederacije slovenskih sindikatov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • 0ced864ed9d976da79e4e975646e3dcf59a85b96 05:59 30.julij 2019.

    Sindikat v vojski je absurd nad absurdi. Še večji absurd je verska oskrba v organih represije, oziroma vsaka povezava z najbolj obremeneno organizacijo z zločini v človeški zgodovini … rimsko-katoliško cerkvijo, predvsem v posredovanjih v državah tretjega sveta.

  • brencl47 12:31 29.julij 2019.

    resnično me zanimajo razmere in pravila sindikalnega delovanja v sklopu tujih oboroženih in policijskih sil (Nemčija, Avstrija, Švica, ... ) in njih primerjava z našimi "otroškimi vrtci".