Slovenija
3381 ogledov

Slovenskim vojakom ukradli orožje, takšne so posledice

slovenska vojska
1/3
Saša Despot
Slovenska vojska je zaključila disciplinski postopek proti dvema vojakoma, ki so jima oktobra lani med prevozom v Nemčijo ukradli okoli 2000 kosov streliva.

Za enega je bilo po navedbah Sindikata vojakov Slovenije ugotovljeno, da ni odgovoren za očitane težje kršitve vojaške discipline, neuradno naj bi blažji ukrep doletel tudi drugega vojaka.

naboji, orožje Kraja streliva Slovenija Sramota slovenske vojske v Nemčiji

Iz sindikata so danes sporočili, da je disciplinski organ odločitev sprejel v torek. Poudarili so, da so bili še pred uvedbo postopka prepričani, da "ni storil ničesar narobe, ker je spoštoval in v celoti izvrševal vse prejete ukaze". Ob tem so še pozvali Generalštab Slovenske vojske (GŠ SV), naj se opraviči vojaku.

Na GŠ SV sporočila sindikata niso hoteli komentirati, ker da disciplinski postopek še ni pravnomočno zaključen.

Kako naj bi se zaključil disciplinski postopek zoper drugega vojaka, ni znano, po neuradnih informacijah pa naj bi se tudi ta postopek razpletel ugodno za vojaka, brez hujših posledic za njegovo službo.

Slovenska Vojska | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Po incidentu 3. oktobra lani so sicer v GŠ SV ocenili, da je do kraje streliva v Nemčiji prišlo predvsem zaradi neustreznega varovanja tovornjaka in tudi zaradi pomanjkljivosti v ukazih. Menili so, da do tega dogodka ne bi smelo priti.

Do kraje je prišlo med prevozom skupno 10.000 kosov streliva, medicinske opreme in hrane na letališče nemške vojske v Leipzigu, od koder naj bi ta tovor prepeljali pripadnikom kontingenta SV v Maliju.

Prevoz sta s tovornjakom SV s ponjavo izvajala dva vojaka in ker sta prišla do cilja že dan prej, sta prenočila v hotelu, zjutraj pa naj bi potem tovor predala nemški vojski. Tovornjak je bil medtem parkiran na parkirišču, kjer pa je nekdo prerezal ponjavo in odnesel zaboj z 2000 naboji.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • milan41 07:23 04.april 2019.

    Namesto , da ju vlaćite po disciplinski ju peljite k psihiatru , kajti za drugam nista . A zdaj mora pa enem kamionu poveljevat GŠ SV , kaj in kako ravnati in delati ! Apropo , morala sta zapeljati v ...prikaži večv vojašnico , samo potem ne bi mogla zvečer ganjat prostitutk , ker ne bi mogla iz vojašnice !

  • jakec42 21:09 03.april 2019.

    Naših soldatov pa se jim ni splačalo ukrasti.

  • maresem 19:04 03.april 2019.

    Ukradeno je bilo strelivo, ne orožje, budale nerazgledane.