Slovenija
2068 ogledov

Sramota slovenske vojske v Nemčiji

naboji, orožje Reuters
Zaradi kraje streliva je zoper tri pripadnike Slovenske vojske uveden kazenski postopek. Možne tudui kazenske ovadbe.

Z vozila Slovenske vojske, ki je na letališče v Leipzigu peljalo opremo in strelivo za pripadnike kontingenta Slovenske vojske v Maliju, je bilo v začetku oktobra ukradenih približno tisoč kosov streliva kalibra 5,56 milimetra in tisoč kosov streliva kalibra devet milimetrov. Dogodek preiskujejo nemški varnostni organi, podatkov o tem, kako daleč je preiskava pa v Ljubljani še nimajo.

"Ocenjujemo, da je ta dogodek za Slovensko vojsko nedopusten, ne bi se smel zgoditi, zato temeljito pregledujemo in preučujemo vse dokumente vodenja poveljevanja, ki so bili pripravljeni za izvedbo tega dogodka," je danes dejal tiskovni predstavnik Slovenske vojske Simon Korez. Do takšnih dogodkov, ki krnijo ugled naše vojske, ne sme več prihajati, poudarja Korez.

Strelivo ukradli, medtem, ko sta bila vojaka v hotelu

Vojaka, ki sta bila na 830 kilometrov dolgo pot iz Ljubljane proti Leipzigu krenila 2. oktobra zjutraj, sta v Leipzig prispela pozno popoldne. Predaja tovora je bila predvidena naslednji dan, zato sta v bližini letališča najela sobo v hotelu. Tovornjak s tovorom sta pred hotelom v Nemčiji varovala z občasnimi obhodi in opazovanjem vozila, torej na način, kot je bilo opredeljeno v ukazu njunega poveljnika.

"Na enem od obhodov v zgodnjih jutranjih urah 3. 10, je vojak ugotovil, da je na vozilu prerezana cerada in da je bilo odtujenih dva tisoč kosov streliva," pojasnjuje Korez. Ostalih osem tisoč nabojev je ostalo v tovornjaku.

"Streliva se ne more varovati z občasnimi obhodi"

Čigava navodila sta vojaka ubogala z obhodi in opazovanjem vozila, pravila generalštaba ali ukaz svojega nadrejenega, Korez še ni mogel pojasniti, vendar pa poudarja, da je tak način varovanja iz vojaškega stališča neustrezen. "Streliva se ne more varovati z občasnimi obhodi. Za tovor, kot je oborožitev in oprema, so v vojski Nata, kamor sodimo posebej predpisani standardi. Okoliščine pa bodo pokazale, kako je bil ta način predpisan," pojasnjuje Korez.

"Ne gre za veliko materialno vrednost, nekaj sto evrov, gre za škodo, ki jo vojski povzroča ta dogodek," pravi Korez.

Tovornjak opazovala med obhodi in iz hotelske sobe

Standardi varovanja streliva med prevozom narekujejo fizično varovanje streliva na mestu, kjer se tovornjak ustavi. Vojaka sta, kot pojasnjuje Korez, tovornjak opazovala iz hotelske sobe in med obhodi. "Skratka, gre za kup šlamastike, ne pravilnosti, ki se v takem primeru ne sme zgoditi," dodaja Korez, ki meni, da bi bilo najbolj primerno, če bi vojaka prespala v vojaškem objektu, kjer je varovanje zagotovljeno. Ali sta se za hotel odločila vojaka sama, ali je bil tak ukaz, bo, kot pravi Korez, pokazala preiskava. 

Disciplinski postopek zoper tri vojake, možne tudi kazenske ovadbe

Načelnik generalštaba Slovenske vojske Alan Geder je zaradi dogodka uvedel disciplinski postopek zoper tri vojake, oba neposredno vpletena v prevoz in njunega nadrejenega, ki je je po oceni SV podpisal pomanjkljiv ukaz.

Korez, ki ne izključuje tudi uvedbe kazenskega postopka. Tega na podlagi ugotovitev kršitev kazenskega zakonika sicer uvedejo obveščevalno varnostne službe. "Prvi elementi kažejo na kršitev oziroma kazenskega dejanja skladno z različnimi členi kazenskega zakonika. Predvideva se, da bo tudi v tej smeri izveden ustrezen postopek," pravi Korez.

*Fotografija je simbolna

Komentarjev 6
  • miki1234 08:18 18.oktober 2018.

    samo lolek in bolek gresta prespat v hotel s tovornjakom polnim orožja...

  • ode 07:52 18.oktober 2018.

    Lahko gre tudi za načrtno opustitev dejanja neposredno zadolženih za varovanje opreme. Tu ne gre za običajne priložnostne tatove. Morali bi raziskovati tudi v tej smeri.

  • jakec42 17:04 17.oktober 2018.

    Da nam še Korla ne ukradejo,potem bi šele bila katastrofa za tatove!